ABN Amro boekt fors hogere winst

ABN Amro heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dankzij de verkoop van een belang in Thailand. De grootste bank van Nederland herhaalde dat de winst over heel 2004 met 10 procent zal stijgen.

ABN Amro boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 1,05 miljard euro, een stijging van 26 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2003. De winstsprong werd vrijwel geheel veroorzaakt door de verkoop van het belang van 81 procent in Bank of Asia. Zonder deze bate van 213 miljoen euro uit de verkoop van het belang in deze Thaise bank kwam de winststijging uit op minder dan 1 procent.

Op de Amsterdamse effectenbeurs werden de cijfers negatief ontvangen. Het aandeel ABN Amro daalde met 1,5 procent tot 18,47 euro terwijl de AEX-index een stijging noteerde van 0,2 procent op 331,14 punten. Enkele analisten noemden de resultaten en de winstverwachting op het eerste gezicht ,,licht tegenvallend''.

De bank verwacht – net als bij de presentatie van de resultaten over de eerste helft van 2004 – nog steeds dat de nettowinst dit jaar met ten minste 10 procent zal stijgen. In de winstverwachting zijn de meevallers uit de verkoop van Bank of Asia en andere desinvesteringen niet meegenomen. Het operationele resultaat zal naar verwachting lager uitkomen dan in 2003. Eerder zei de bank te verwachten dat dit resultaat gelijk zou blijven in 2004.

De bank zag in het afgelopen kwartaal de inkomsten dalen met een kleine 2 procent tot 4,7 miljard euro. Dit werd met name veroorzaakt door het hypotheekbedrijf in de Verenigde Staten waar minder hypotheken werd afgesloten door de hogere rente. Vorig jaar werd er juist geld verdiend doordat veel Amerikanen hun hypotheek oversloten. Dat de opbrengst minder zou zijn was verwacht, maar de daling was groter dan ABN Amro zelf had ingeschat.

Het Midden-Westen van de VS is – naast Nederland en Brazilië – een van de drie thuismarkten voor de bank. Het opereert er onder de lokale bedrijfsnamen LaSalle en Standard Federal. De nettowinst in de VS daalde met 23 procent naar 231 miljoen euro, de baten kwamen uit op 827 miljoen, een daling van 22 procent tegen constante wisselkoersen.

De winstdaling in de VS werd gecompenseerd door betere resultaten elders in het bedrijf zoals de betere cijfers in Nederland (een stijging van 73 procent tot 109 miljoen euro) en betere resultaten bij het zakenbankieren waar de winst steeg met 65 procent.

In Brazilië bleef het operationele resutaat stabiel rond de 115 miljoen euro, stegen de inkomsten door een groei van de kredietportefeuille en daalde de nettowinst door valuta-effecten.