`Aandacht spreekkoren ebt weer weg'

Ondanks kwetsende spreekkoren werd AZ-Feyenoord niet gestaakt door arbiter Van Egmond.

Afgelopen donderdag eiste de openbare aanklager van de KNVB dat ADO Den Haag één competitiewedstrijd zonder thuispubliek moet spelen, wegens de spreekkoren van de thuisaanhang in het duel met Ajax op 12 september. Twee weken geleden werd ADO-PSV om dezelfde renenen gestaakt. Ook bij AZ-Feyenoord was het gisteren raak. Dick van Egmond was gisteren de scheidsrechter bij dat duel. Hij liet gewoon doorspelen.

Wat heeft u gisteren gehoord aan spreekkoren bij de wedstrijd AZ-Feyenoord?

Van Egmond: ,,In de eerste helft hoorde ik flarden van spreekkoren. Die waren gericht tegen mij en tegen AZ-speler Barry van Galen. Doordat het stadion in Alkmaar erg open is en de sfeer gisteren rumoerig was, kon ik het maar moeilijk horen. Volgens mij waren in de eerste helft vrij originele, redelijk onschuldige kreten te horen. In de tweede helft werden de spreekkoren wat venijniger. Ik ving flarden op van `hoerenjong' en `Hamas, Hamas.' Die spreekkoren werden gezongen door een kleine groep en waren niet echt hoorbaar.''

Waarom besloot u de wedstrijd niet stil te leggen?

,,De spreekkoren waren daarvoor niet massaal en langdurig genoeg. Op het moment zelf was er geen aanleiding de wedstrijd te staken. Ja, een deel van de spreekkoren heb ik verstaan, maar van de meeste kon ik de boodschap maar moeilijk vaststellen. Ik was met de wedstrijd bezig.''

Is de drempel hoger om een wedstrijd te staken van een topclub dan van ADO Den Haag?

,,Als er aanleiding voor is, zal ik een wedstrijd zeker staken. Net als bij ADO Den Haag is een wedstrijd van een topclub wel eens tijdelijk onderbroken, ook onder mijn leiding. In de definitieve staking van ADO Den Haag tegen PSV moet een nuance worden aangegeven. Dat was niet wegens spreekkoren, maar door de ongeregeldheden in en buiten het stadion.''

U fluit wekelijks een eredivisiewedstrijd. Hoe ervaart u de ontwikkeling van spreekkoren?

,,In een voetbalstadion wordt nu eenmaal wel eens wat geroepen. Je kunt niet bij elke kreet een voetbalwedstrijd stilleggen. Ik denk dat spreekkoren een soort golfbeweging zijn. Nu is er even veel aandacht voor, maar dat ebt straks vanzelf weer weg. Supporters moeten zich bewust worden van wat ze roepen, maar spreekkoren moeten niet belangrijker worden gemaakt dan het voetbalspel.''