Zweedse pantsers voor Nederland

Het ministerie van Defensie wil 184 pantserrupsvoertuigen van Zweedse makelij kopen. Voor de aanschaf is in totaal 988 miljoen euro gereserveerd. Dat heeft staatssecretaris Van der Knaap van Defensie gisteren aan de Kamer geschreven.

De Zweedse pantserwagens van het bedrijf Hägglunds zijn van het type CV-90. Zwitserland, Zweden, Noorwegen en Finland maken al gebruik van deze wagens. Defensie wil met de pantserwagens de huidige YPR-voertuigen in de loop van de komende jaren vervangen. De wagens worden ingezet in gevechten en om troepen te vervoeren.

De `Combat Vehicle 90' is een infanteriegevechtsvoertuig (IGV) en vertegenwoordigt een hele familie van bepantserde gevechtsvoertuigen die zijn ontwikkeld door Alvis Hägglunds AB in Örnsköldsvik en Saab Bofors Dynamics in Karlskoga. Alvis Hägglunds bouwt het chassis en Saab Bofors de gevechtskoepel. De ontwikkeling van de CV-90 is begonnen in 1984 omdat er vraag was naar gevechtsvoertuigen die een hoge overlevingskans op het slagveld moesten hebben. Bovendien moesten zij zowel met luchtafweergeschut als antitankwapens kunnen worden uitgerust.

De 1.600 YPR-pantserrupsvoertuigen van de landmacht worden de komende jaren waarschijnlijk vervangen door in totaal 184 CV-90-infanteriegevechtsvoertuigen, vierhonderd Fennek-verkenningsvoertuigen en tweehonderd Boxer-pantserwielvoertuigen. De YPR is sinds 1979 in gebruik en komt rond 2007 aan het einde van de levensduur. Egypte wil 431 YPR-pantservoertuigen overkopen.

De CV-90 kan behalve drie man bemanning ook nog acht militairen vervoeren. Het voertuig gaat rond de 37 ton wegen en krijgt een 35 mm 'Bushmaster' kanon waarmee doelen op 2 kilometer geraakt kunnen worden. Voor de munitie kan Defensie gebruik maken van de overbodig geworden voorraad van de gemechaniseerde pantserluchtdoel-artillerie-batterijen, officieel de Pantser-Rups Tegen Luchtdoelen (PRTL) en dus `pruttels' gedoopt.

Volgens Defensie is de CV-90 in verhouding met de concurrentie, zoals de Ulan van Steyr Daimler Puch en de Puma van het PSM-consortium van Krauss-Maffei Wegmann en Rheinmetall Land Systems, goedkoper.