Zonsopgangen boven zee

Alize van Zandwijk bewerkte de roman van Brouwers voor het Ro Theater. Zoals Guy Cassiers deed met Bezonken rood. De voorstelling gaat over een man die in een lift zijn leven overdenkt: ooit verlaten door zijn moeder, vernederd op het internaat, en nu verlaten door zijn vrouw.

,,Daar waar Cassiers het grootse uit Brouwers' werk haalt, toont Zandwijk juist zijn kleingeestigheid. (-) Zandwijks decor is juist aards, plat, rommelig: overal liggen lege sigarettenpakjes Caballero, stropdassen, zakken chips, kersttakken, een vies matras, levensmiddelen. Doordat de rommel in een grote, lege ruimte ligt, wordt het alleen geen grootse chaos, maar blijft het lelijk gepriegel.''

Wilfred Takken, 25 oktober 2004

Rotterdam, Ro Theater. T/m 7/11, Inl.: 010-4047070; www.rotheater.nl