Zoete-aardappelpuree met knoflook

Onlangs heb ik voor het eerst de zoete aardappelsoort met wit vruchtvlees gegeten. Ik had het niet in de gaten toen ik ze op de markt bestelde. De zoete aardappels zagen er precies hetzelfde uit als alle andere die ik daar al jaren koop. Pas toen ik ze ging schillen, merkte ik dat deze aardappel van een andere soort was. Ook opmerkelijk is dat het vruchtvlees, zodra het aan de lucht wordt blootgesteld, verkleurt. Het moet dus zo snel mogelijk in koud water worden gedompeld en daarna snel worden gekookt. De smaak verschilt niet enorm veel van de soort met oranje vruchtvlees, maar de structuur wel degelijk. De zoete aardappel met het oranje vruchtvlees is na het koken zacht en vrij nat, terwijl het witte (soms lichtgele) vruchtvlees van de andere soort veel steviger en `bloemig' is. Een puree alleen van zoete aardappel vind ik te machtig (en met zoete aardappels met oranje vruchtvlees te vochtig), en daarom heb ik in dit recept een gelijke hoeveelheid gewone aardappel erbij gedaan. De gestoofde knoflook zorgt voor een heerlijke puree die u bijvoorbeeld bij geroosterd vlees kunt serveren.

Doe de ongepelde knoflook in een kleine, zware pan en giet er de bouillon over. Zet op een matig vuur en laat 30 tot 40 minuten zachtjes koken, afhankelijk van hoe groot de tenen zijn, tot de knoflook botergaar is. Controleer met de punt van een scherp mes. Neem de pan van het vuur, schep er de knoflook uit en laat ze even afkoelen. Bewaar de bouillon als basis voor een lekkere saus.

Schil de zoete aardappels, snijd ze in stukken en doe meteen in een pan koud water. Schil de aardappels, snijd ze even klein als de zoete aardappels en doe in dezelfde pan. Voeg wat zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur iets lager en laat ze in circa 15 minuten volledig gaar koken. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Voeg de boter toe en stamp alles tot een grove puree. Pel de tenen knoflook, doe ze in de puree en stamp tot een romige puree. Breng op smaak met zout en peper en dien op.

Voor 6 tot 8 personen:

25 gram knoflook

2,5 deciliter bouillon, zelf getrokken of van een tablet

500 gram zoete aardappels

500 gram bloemige aardappels

zout en versgemalen zwarte peper

circa 40 gram boter, in stukjes