Zó bespaar je erfenisbelasting!

Mijn moeder heeft twee huizen (hypotheekvrij) met een totale waarde van 500.000 euro. Overlijdt zij, dan betaal ik als enige erfgenaam ruwweg 20 procent erfenisbelasting. Onlangs las ik dat iemand de ouders in een soortgelijk geval adviseerde jaarlijks 50.000 euro op papier te schenken en vervolgens het geld terug te lenen; notarieel vastgelegd. In tien jaar tijd zou dan het hele kapitaal overgedragen zijn en de belasting bedraagt dan 6 procent. Zit hier een addertje onder het gras? Immers, de fiscus is geïnteresseerd in de verkoop van de huizen, dat levert 6 procent overdrachtbelasting op.

(G. J. - U)

De successiebelasting is progressief (oplopend) dus u betaalt de volle mep, wanneer u na haar overlijden moet afrekenen over de hele nalatenschap. Door alvast in jaarlijkse porties te schenken, vlakt de progressie af tot minimaal 5 procent. Op naar de notaris. De overdrachtsbelasting wordt betaald door de toekomstige kopers, niet door u. Een probleem lijkt mij om de huizen vóór de verkoop leeg op te leveren.