The Day after Tomorrow

Zelden het zo koud gehad als bij het kijken naar The Day after Tomorrow, de milieubewuste rampenfilm van deze zomer. Binnen een week in filmtijd, dus een ruime anderhalf uur in kijktijd, ligt het hele noordelijk halfrond onder een dik pak sneeuw, en waaien er ijzige poolwinden rond zielig boven het ijs uitstekende restanten Westerse beschaving: de hand van het vrijheidsbeeld, de toppen van de wolkenkrabbers.

Nu op dvd dus, voor wie de toch al waterkoude overgang van zomer naar herfst qua gevoelstemperatuur nog wat wil bespoedigen.

The Day after Tomorrow is gebaseerd op The Coming Global Superstorm (and How to Prevent it) van Art Bell en Whitley Schrieber. Bell en Schrieber staan in Amerika vooral bekend om hun onderzoek naar onverklaarbare fenomenen en daar horen tegenwoordig keigrote hagelstenen, dodelijke orkanen en smeltend poolijs ook bij. De beide onderzoekers ontdekten door de combinatie van diverse theorieën over de opwarmende aarde en atmosfeer dat niet de woestijn op het noordelijk halfrond aan het oprukken is, maar dat er eerder moet worden gedacht aan een nieuwe ijstijd.

Regisseur Ronald Emmerich, dol op complotten en rampen (denk aan zijn succesfilm Independence Day, toen het tenminste nog buitenaardse wezens waren die de aarde bedreigden) las, schreef (een scenario) en filmde. En het moet gezegd: de film is indrukwekkend. Niet alleen om de beangstigend mooie natuurrampen die The Day after Tomorrow voor ons in petto heeft (het heeft wat, al die vloedgolven die door de oprukkende kou al aanrollend bevriezen), maar ook om de gewoonlijk in rampenfilms wat veronachtzaamde `menselijke maat'. Het verhaal van de door Dennis Quaid gespeelde klimatoloog die in een bevroren New York op zoek gaat naar zijn hoogbegaafde zoon Sam (Jake – Donnie Darko – Gyllenhaal) loopt mooi parallel aan de natuurrampen die zich ondertussen op aarde voltrekken.

De natuur slaat terug; op de special edition van de dvd is, in allerhande documentaires vol ernstig kijkende wetenschappers, te zien hóe. Je kunt een update krijgen van alle tornado's, hagelstormen en ander natuurgeweld van de afgelopen eeuw. Zo zorgde een storm boven Hollywood er begin dit jaar al eens voor dat de negen letters van `tinseltown' van de heuvels van Beverly Hills aftuimelden – dat is dus iets wat níet speciaal voor de film werd bedacht.

In de deleted scenes is te zien hoe de soms qua starheid op George W. Bush gelijkende president, misschien wel dezelfde non-milieumaatregelen neemt als zijn actuele tegenhanger, maar op één punt tenminste slimmer is. Als half Amerika geëvacueerd moet worden naar Mexico en zijn vice-president voorstelt het land dan meteen maar aan te vallen, vraagt hij netjes om hulp. Amerikanen die asiel zoeken. De rollen zijn wel vaker omgedraaid in The Day after Tomorrow.

The Day after Tomorrow

Film:

Extra's: