The Beautiful South

Coverplaten hebben alleen bestaansrecht als ze iets toevoegen aan het vertolkte songmateriaal. Pin Ups van Bowie was zo'n plaat, net als The Covers Album van Cat Power met haar hyper-persoonlijke versie van de Stones-klassieker `Satisfaction'. The Beautiful South kan aardig mee in dit rijtje, omdat ze hun softe close-harmonygeluid loslaten op nummers die lang niet altijd voor de hand liggen. Een huppelende meezingversie van The Ramones' `Blitzkrieg bop' en de jazzy shuffle bij Blue Oyster Cults `Don't fear the reaper' springen het meest in het oor. `You're the one that I want' van John Travolta en Olivia Newton-John verandert in zwoele easy listening en `Ciao' van Britpopband Lush klinkt luchtiger dan ooit. Het intense `Rebel prince' van Rufus Wainwright en de platte popsong `Don't stop moving' van S Club 7 vertegenwoordigen twee uiteinden van het popspectrum, maar ze passen wonderwel in het uit duizenden herkenbare zondagochtendgeluid van The Beautiful South. En daarna weer fijn beuken met de echte Ramones.

Golddiggas

Headnodders & Pholk Songs (Sony)

    • Jan Vollaard