Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Debat over de vraag of de overheid nog wel de veiligheid in het publieke domein kan garanderen met o.a. oud-hoofdcommissaris van politie Eric Nordholt en cultuursocioloog Gabriël van den Brink. Verder vertelt VS-ambassadeur bij de Europese Unie Rockwell Schnabel welke kandidaat beter is voor Europa. Ned.3, 12.10-13.05u.

De grote VPRO Amerika avond. Felix Rottenberg en Amerika-kenner Jan Donkers vragen zich in een ruim vier uur durende uitzending af waarom het onmogelijk is niet van Amerika te houden. In het programma ook een reportage van Hans Keller en Hans Fels, die samen met socioloog Abram de Swaan per camper vijf weken door Amerika trokken. Ze spraken met politici, intellectuelen en toevallige passanten. Verder analyseren kunstenaars de emotionele spagaat waarin zij ten opzichte van de Verenigde Staten staan. Ook Arnon Grunberg levert een bijdrage. Ned.3, 19.25-24.00u.

DOCUMENTAIRE

Het geheime wapen van Washington: Hollywood! Naar aanleiding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aandacht voor de intieme en vaak geheime relatie tussen Hollywood en het Pentagon in Washington. De Amerikaanse filmindustrie heeft altijd een speciale band gehad met het Amerikaanse leger en de oorlogsindustrie. Getuigen uit zowel Washington als Los Angeles praten over de verborgen, maar soms ook opvallend open propaganda. Ned.1, 18.30-19.30u.

AMUSEMENT

Vrije Geluiden: The Last Tenor. Tenor Luciano Pavarotti wordt volgend jaar 70 en besloot twee jaar geleden er mee op te houden. Hij maakte een afscheidstournee en staat de komende tijd in Rusland. Met veel intieme en historische beelden. Ned.3, 11.00-12.00u.

De liefde in het land uit. Hansje Bunschoten het land door op zoek naar bijzondere mensen met bijzondere verhalen over de liefde. Vanavond praat zij in een wegrestaurant bij Hengelo met vrachtwagenchauffeurs. Ned.1, 19.30-20.00u.

Hoe?Zo! Nieuwe reeks populaire uitzendingen waarin wetenschappelijke verklaringen worden gezocht voor zaken die ons bezighouden. Vanavond o.a. over welke dieren het meest poepen en waarom men op een spijkerbed comfortabeler ligt dan op een ballenbed. Ned.1, 21.35-22.25u.

FILM

Loenatik, de moevie (Bobby Eerhart, 2002, Nederland). Amusante speelfilm met de vijf gekken uit de succesvolle VPRO-serie. Ned.3, 9.25-11.00u.

La saison des hommes (Moufida Tlatli, 2000, Tunesië/Frankrijk). Regisseuse van Les silences du palais vertelt andermaal over het patriarchale juk waaronder Tunesische vrouwen gebukt gaan en over hun pogingen zich daaraan te ontworstelen. Moeder keert vanuit Tunis met autistisch zoontje terug naar het eiland Djerba. Ned.3, 14.00-15.55u.

.Antz (Eric Darnell & Tim Johnson, 1998, VS). Tweede computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks, na Toy Story. Van de stem van Woody Allen voorziene werkmier met minderwaardigheidscomplex groeit in totalitaire kolonie uit tot opstandige held. Ook met de stemmen van o.a. Sharon Stone (prinses Bala) en Sylvester Stallone (soldatenmier Weaver). Veronica, 18.25-19.55u.

Dying Young (Joel Schumacher, 1991, VS). Volgens Hollywoodwetten esthetisch en sentimenteel verantwoorde smartlap. In het aangezicht van een ongeneeslijke ziekte overwint de liefde tussen verpleegster Julia Roberts en leukemie-patiënt Campbell Scott het milieuverschil. Film gaat niet over pijn en verlossing, maar over netjes doodgaan. Yorin, 20.30-22.30u.

.The Texas Chain Saw Massacre (Tobe Hooper, 1974, VS). Invloedrijke (en commercieel succesvolle) griezelfilm in het bloederige subgenre van de splatter movies. Inzake de afslachting van een clubje tieners. Hoog cult-gehalte. Ned.2, 23.35-1.35u.

.Wag the Dog (Barry Levinson, 1997, VS). Intelligente satire op de Amerikaanse politiek en media is tegelijk absurd en overtuigend. Om schandaal rond Amerikaanse president en minderjarig padvindstertje te sussen wordt Robert de Niro ontboden, een machiavellistische probleemoplosser die, om de aandacht af te leiden, een oorlog verzint en Hollywoodproducent Dustin Hoffman inhuurt om daar vorm aan te geven. Ned.1, 0.15-1.45u.

RADIO

Radio 1-journaal. Gesprekken met de politici Annemarie Jorritsma en Bas de Gaay Fortman jr. over de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook over de crisis in Europa, nu voorzitter van de Europese Commissie Barosso zijn ploeg van commissarissen heeft teruggetrokken. Verder o.a. Amerikaanse stand-up comedians en een discussie over de gevolgen van de uitslag voor Latijns Amerika. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Gesprek met acteur Geert Lageveen over de muziektheatervoorstelling Ik van Orkater over de gedachten van de Franse schrijver Gustave Flaubert. Verder vertelt conservator Chris de Bruyn van Museum Simon van Gijn in Dordrecht over de tentoonstelling Verzameld verleden. En schrijfster en kunstenares Pam Emmerik leest een gastcolumn voor. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier. Reportage aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen van een reis door North- en South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma en Texas. Het werd een onderzoek naar de ziel van de 'Midwest' en gewone Amerikanen. Radio 1, 21.04-22.00u.

Voor 1 nacht. Gesprek met hoofdcommissaris van politie van Amsterdam Jelle Kuiper die 1 november met pensioen is. Hij blikt terug op zijn 40-jarige loopbaan bij de Amsterdamse politie, waarvan de laatste zeven jaar als korpschef. Radio 1, 0.04-1.00u.