Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Op weg naar de EU-top in Rome, waar de EU-grondwet wordt ondertekend, een gesprek met premier Balkenende o.a. zijn beleving vanaf het ziekbed van alle commotie rondom het kabinetsbeleid. Verder de problemen bij het stemmen voor de zwarte bevolking in Florida en een gesprek met vice-premier Zalm over de sociale onrust en over de positie van Kroes. Ned.2, 18.25-19.10u.

Knevel op zaterdag. Interview met minister Veerman op zijn boerderij in Zuid-Frankrijk. Onderwerpen o.a. hoe de minister aankijkt tegen kritiek op zijn beleid, de ontwikkelingen in de landbouw en wat boer-zijn voor hem persoonlijk betekent. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova New York. Laatste uitzending uit New York met de 84-jarige Witte Huis-verslaggeefster Helen Thomas die bij Bush uit de gratie viel toen zij hem kritische vragen stelde over kerk en staat en schrijfster Kitty Kelley die een biografie schreef over de familie Bush. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Magic: Close up magic. In de serie documentaires over magie deze keer aandacht voor de vingervlugheid. BBC2, 21.25-22.25u.

Venice: Sex. Derde deel van vierdelige documentaire over de geschiedenis van de stad Venetië gaat over courtisanes, erotische gedichten en de bestrijding van de losbandigheid na de uitbraak van syfilis. BBC2, 22.25-23.25u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: Bush of Kerry maakt voor ons geen verschil. Volgens de expert in internationale politiek Rik Coolsaet komt het nooit meer goed tussen Europa en Amerika, zelfs niet als Kerry wint. Amerikakenner Bart Kerremans, verbonden aan de universiteit van Leuven, ziet duidelijke grenzen aan de onafhankelijkheid van Europa ten opzichte van de Verenigde Staten: Amerika zal niet dulden dat Europa een concurrerende supermacht wordt. Canvas, 22.35-23.20u.

(RELI-)AMUSEMENT

De nationale bijbeltest. Diverse groepen uit de samenleving worden samen met de bekende Bekende Nederlanders op ludieke wijze ondervraagd over hun kennis van de bijbel. Ned.1, 21.05-22.40u.

De grootste Nederlander: Rembrandt van Rijn. Op weg naar de finale op 15 november deze keer aandacht voor de `schilderende sfeermaster' Rembrandt van Rijn (1606 - 1669). Ned.1, 22.40-23.15u.

FILM

The Addams Family (Barry Sonnenfeld, 1991, VS). Succesrijke griezelkomedie gebaseerd op de cartoons van Charles Addams uit de jaren dertig. Pretendeert niets meer te zijn dan vrijblijvende nonsens. Met Raul Julia en Anjelica Huston als pa en ma. RTL5, 20.30-22.20u.

Die Hard II: Die Harder (Renny Harlin, 1990, VS). Vervolgfilm vertoont dure staaltjes acties. Bruce Willis is andermaal `een Rambo met een wijkende haargrens'. Vrijwel in zijn eentje dient hij op kerstavond een groep terroristen uit te schakelen, die de verkeerstoren van de luchthaven van Washington op afstand kunnen bedienen. Yorin, 22.00-0.15u.

Wild Things (John McNaughton, 1998, VS). Regisseur van Henry: Portrait of a Serial Killer en Mad Dog and Glory zet de toeschouwer meerdere malen op het verkeerde been in deze wie-doet-het-met-wie-film over Zuid-Floridase broeierigheid en samenzwering. Modelleraar Matt Dillon wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Ook met Kevin Bacon, Bill Murray, Neve Campbell, Theresa Russell. VRT, 23.25-1.07u.

The Prince of Tides (Barbra Streisand, 1991, VS). Barbra Streisand maakte als regisseur, producente en actrice een onpersoonlijke, erg Amerikaanse verfilming van Pat Conroy's bestseller. Over de behoedzaam opbloeiende romance tussen twee archetypische Amerikanen: een ruwe-bolster-blanke-pit met een jeugdtrauma uit South-Carolina (Nick Nolte) en een joods-New Yorkse psychiater (Streisand). Met Jeroen Krabbé als viool spelende echtgenoot. Ned.2, 23.40-1.55u.

The Great Dance: A Hunter's Story (Craig & Damon Foster, 2000, VS/Zuid-Afrika). Gebroeders Foster maakten drie jaar lang opnamen voor lyrische documentaire over drie jagers van het woestijnvolk San. Ned.1, 23.50-1.10u.

Luna Papa (Bakhtyar Khudojnazarov, 1999, Rusland). Bonte, fantastisch-realistische roadmovie door een, door de burgeroorlog volkomen ontregeld Tadzjikistan, waar runderen, bijvoorbeeld, uit vliegtuigen kunnen vallen. Verhaallijn wil dat een jongedame met haar vader en broer op zoek gaat naar de verwekker van haar ongeboren kind. Ned.3, 0.30-2.05u.

RADIO

Opium. Schrijver en scenarist Kees van Beijnum vertelt over zijn nieuwe roman Het verboden pad; Frans Verhagen, hoofdredacteur van het tijdschrift Amerika, en auteur van Bush is dom en 37 andere clichés over Amerika, geeft commentaar op de nieuwe roman van Philip Roth: Het complot tegen Amerika. Verder onder meer aandacht voor Thomas Leeflang die het boek Verstripte films en verfilmde strips schreef over de Amerikaanse comic strips en de speelfilm, column van Arjen Peters en live muziek van Marike Jager. Radio 1, 19.04-20.04u.

Simek `s nachts. Gast is de Zaanse schaker Manuel Bosboom. Radio 1, 0.02-1.00u.

De 747-documentaire: De inburgerking slaat terug. Deel zes van een cursus waarin Nederlanders worden ingeburgerd en waarin elke keer een andere buitenlandse bevolkingsgroep centraal staat. 747AM, 15.02-15,50u.

4FMJazz: De laatste Jazz. Opnamen van de Mardi Grass Big Band, een internationaal bewierookt Duits orkest dat een mengeling speelt van New Orleans, funk, groove, hiphop en easy tune. Radio 4, 0.00-1.00u.