Stemmen in Harry's Bar

John Kerry gaat winnen. Als we althans de bezoekers van Harry's Bar in Parijs, maar ook de geschiedenis moeten geloven. De beroemde, bijna honderdjarige `yankee-brasserie' in Rue Daunou organiseert sinds 1924 ter gelegenheid van de Amerikaanse presidentsverkiezingen een zogeheten `straw vote', een proefstemming, onder Amerikaanse ingezetenen (ongeveer 8.000) en toeristen in Parijs. Met uitzondering van de uitslag van de verkiezing van 1976, toen democraat Jimmy Carter de republikein Gerald Ford versloeg, heeft de clientèle van Harry's Bar het altijd bij het rechte eind gehad.

De stembus is op 2 oktober geopend en sluit op 2 november, de dag van de echte verkiezingen. Bezoekers deponeren hun stembiljet met naam en toenaam en de staat waarin zij kiesgerechtigd zijn in een doos bij de ingang van het etablissement. Een week geleden leidde Kerry al, met 179 stemmen tegen 133 voor Bush, een voorsprong die volgens de op de spiegel achter de bar bijgehouden stand gisteren al was uitgelopen tot 296 tegen 211.

Harry's Bar, die ook beweert de Bloody Mary te hebben uitgevonden, zegt representatief te zijn. De bar telt evenveel in het bankwezen werkzame en `dus' conservatief-stemmende stamgasten als incidentele gasten, die reizen en zelfs het vermaledijde Frankrijk aandoen, en `dus' democratisch stemmen.

    • Pieter Kottman