Spreekkoren?

De aanklager van de KNVB heeft de eis tegen ADO Den Haag, wegens kwetsende spreekkoren van supporters tijdens het thuisduel tegen Ajax, verlaagd naar één thuiswedstrijd zonder (eigen) publiek. Terecht?

Ike Simoncini, voorzitter supportersvereniging ADO Den Haag: ,,Ik ben nog steeds niet blij met deze eis. Naar, als ADO stadionverboden aan fans uitdeelt in de hoop op strafverlaging (aanklager verlaagde eis wegens aandacht ADO voor bestrijding spreekkoren, red.). Als Ajax-fans Robin van Persie (na duel Ajax 2-Feyenoord 2 vorig seizoen, red.) molesteren, krijgt het tweede van Ajax maar drie punten in mindering. ADO wordt zwaarder aangepakt dan andere clubs. Er wordt een hetze gevoerd tegen supporters. Het is een moraalridderskwestie en een politiek spel. De schuld van de maatschappelijke problemen wordt bij voetbalsupporters neergelegd. Straks hebben ze de supporters onder controle, dan de rest van de maatschappij nog. Als je wangedrag in stadions aanpakt, doe dat dan ook in het amateurvoetbal en op straat. De commotie rond spreekkoren is zwaar overtrokken. `Sylvie (vriendin Ajacied Van der Vaart, red.) is een hoer', vind ik niet erg. Oerwoudgeluiden (zoals woensdag tegen de donkere Twente-speler N'Kufo, red.) keur ik af. Wij krijgen een voorbeeldfunctie voor de hele maatschappij opgedrongen en worden gediscrimineerd. Ik werd tijdens ADO-Ajax zelf in de boeien geslagen, terwijl ik alleen maar bemiddelde. Ik moest mijn bek houden en wegwezen. Ik heb aangifte gedaan van discriminatie.''

Margo Vliegenthart, oud-staatsecretaris Sport en voorzitter Auditteam Voetbalvandalisme: ,,Ik ben het niet eens met de stelling dat voetbalsupporters worden gediscrimineerd. Bij kleine criminaliteit en verloedering op straat zie je ook steeds meer zero tolerance. De politie treedt op en voert een lik-op-stuk-beleid. De les van de afgelopen jaren is dat als je geen maatregelen neemt, de verloedering verder gaat en de grenzen steeds worden verlegd.''

Joop Atsma, Tweede-Kamerlid CDA en voorzitter Nederlandse wielerunie: ,,Het gaat erom dat er een daad wordt gesteld met deze eis. Dat geeft ADO-fans nog meer te denken, voordat ze kreten uitslaan. Ik juich dat toe. ADO doet er veel aan om rellen tegen te gaan, maar het is ook de club waar de problemen verhoudingsgewijs het grootst zijn. De aanpak met stadionverboden en thuisduels zonder publiek is goed. De ellende is wel dat je ook de goedwillende supporters treft. Niet terecht als ADO-supporters zeggen dat ze zwaarder worden gestraft dan andere clubs. De feiten wijzen uit dat ADO de nummer één is wat betreft risicowedstrijden en politie-inzet.''

Ton Strooband, woordvoerder supportersvereniging Feyenoord: ,,Wat nu gebeurt, is slecht. Te veel mensen uit de politiek schreeuwen over zaken waar ze geen verstand van hebben, en de KNVB loopt erachter aan. Het lijkt wel of voetbalstadions bolwerken van fatsoen moeten zijn. Bij Feyenoord valt het reuze mee met de spreekkoren. We hebben in overleg met supporters en politie een tolerantiegrens vastgesteld. Dat werkt. `Sylvie is de hoer van Amsterdam' moet kunnen. `Hamas, Hamas' kan niet. De grens ligt bij wat maatschappelijk acceptabel is. Zolang je geen bevolkingsgroepen dood wenst, moeten spreekkoren kunnen. We moeten niet roomser dan de paus zijn.''

Jacques d'Ancona, oud-lid scheidsrechterscommissie betaald voetbal en coach Master Class betaald voetbal (voor arbiters): ,,Een wedstrijd zonder publiek is een zware maar juiste straf om een voorbeeld te stellen. Anders roei je spreekkoren nooit uit. Dat de goeden onder de kwaden lijden, is een slap argument. Deze aanpak is niet overdreven. Je belandt wel in een woud van tegenstrijdigheden, omdat het om subjectieve observaties gaat. Wat is nou erger? `Temmink (arbiter, red.) aan het gas' of `Joden aan het gas'? Dit zijn geen zaken van `ja' of `nee'. Supporters moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Het getuigt van moed dat ADO stadionverboden oplegt, want dat stuit intern op veel weerstand. De laatste jaren is het met ADO de goede kant opgegaan, maar in het verleden is er veel gebeurd.''

    • Pieter de Vries