Parkeermode

Nu ook GroenLinksers in grote terreinwagens rijden, verdiept Paul Steenhuis zich in nieuwe SUV-modellen: wat rijdt en parkeert binnenkort bij u in de stad?

Worden grote auto's kleiner? Afgelopen woensdag onthulde de hiphopband Black Eyed Peas het nieuwe type Hummer, de Hummer H3, op een autoshow in Californië. De Hummer is een grote terreinwagen annex luxe stationcar, ook wel SUV, van Sports Utility Vehicle. De Hummer is een `burgerwagen' afgeleid van een grote legerwagen, de High Mobility Multi Wheeled Vehicle, HMMWV, kortweg Humvee. Opmerkelijk is dat de Hummer H3 kleiner is dan de bijna vijf meter lange Hummer H2. Als die trend zich ook bij andere grote tereinwagens voortzet, is dat goed nieuws voor GroenLinks. Die partij kwam afgelopen week in het nieuws omdat de gemeenteraadsfractie in Nijmegen een meerderheid vond voor een parkeerverbod voor de populaire brede en grote terreinwagens in de stad. Maar burgemeester en wethouders leggen de motie naast zich neer, zodat parkeren met terreinwagen (en alle auto's breder dan 1,85) toch mogelijk blijft in Nijmegen – en de rest van Nederland.

Ondermeer het Algemeen Dagblad meldde deze week dat GroenLinks-Tweede-Kamerlid Ineke van Gent in een SUV rijdt. Weliswaar is het de leasebak van haar man, maar ook zij zit wel eens achter het stuur van de Jeep Cherokee. Ze vindt de hele discussie over de PC Hoofttractors `wat uit de hand gelopen' en de door GroenLinks gebruikte term aso-bak `te ver gaan'. Overigens heeft de Nijmeegse GroenLinksfractie laten weten (www.groenlinks.nl) dat ze het betreurt dat zij de term `aso-bak' heeft gebruikt. ,,We wilden de bezitters of de gebruikers van deze auto's niet stigmatiseren.'' Doel was, aldus de fractie `de toenemende groei van het grote aantal terreinwagens in te dammen. Dat komt ten goede aan het milieu en de verkeersveiligheid.'

GroenLinks pleit landelijk, en dat wordt ook door Van Gent onderschreven, voor de afschaffing van de zogenoemde koeienvanger voorop de wagens. Aan die balken voorop kunnen slachtoffers blijven hangen. In heel Europa zullen zulke bull bars op auto's verboden zijn.

Toekomstige SUV's zullen dus geen bull bar hebben. Maar wat parkeert er de komende jaren in Nijmegen (en elders)? De man van Van Gent kan zomer 2005 de nieuwste Jeep Grand Cherokee leasen: ruimer van binnen, met ondermeer een ingebouwde MP3-speler, aldus de Financial Times Deutschland. De Britse Landrover komt volgende maand al met een nieuw model, de Discovery 3, die door 70 centimer diep water kan waden. En ook Audi kan de groeiende vraag naar SUV's niet weerstaan en komt in 2006 met de Audi Q7, die afgeleid is van de `gewone' stationwagen A6. Ook BMW en Lexus komen met nieuwe modellen.