Oudhollandsch

Lukas Keijser beleeft de terugkeer van `oudhollandse' elektronische dansmuziek acid en bijbehorende kledingstijl.

Acid, de muziekstijl die eind jaren tachtig ontstond en waar later house uit voortkwam, is terug in het nachtleven. Er worden steeds meer feesten georganiseerd waar de beats van toen te horen zijn en dj's draaien de platen weer regelmatig in clubs, naast nieuwe platen die geïnspireerd zijn op de oorspronkelijke acid. Daarvan verschijnen er veel. In het hoofdstedelijke 11 komt vanaf 18 november een feest, Acid Nouveau, waar zelfs vooral nieuw werk te horen zal zijn.

Hét acidfeest in Nederland is het jaarlijkse Oudhollandsch Acid Feest. Het werd altijd gehouden in de RoXy, een van de clubs waar deze elektronische dansmuziek al vroeg werd gedraaid. Toen de RoXy afbrandde, verhuisde het naar Paradiso. Van dezelfde organisatie is de nog grootsere Original Warehouse Acid Party die afgelopen zaterdag voor de tweede keer plaatsvond. In de megadisco The Power Zone dit keer. Ruim 2.000 bezoekers gingen hier, zoals vroeger, in een zaal vol stroboscooplicht en rook uit de machine, los op klassiekers gedraaid door dj's die destijds groot waren. Performers van toen traden op.

De dresscode van het feest was `acid house style'. Maar veel bezoekers hadden zich er niet aan gehouden. ,,Het is geen stijl dat niemand in stijl is'', klaagt Buddy. Hij is zelf wel helemaal `colourful & psychedelic' zoals het hoort met een fluorketting die zijn kleine nichtje heeft geregen en een synthetisch shirt van W&LT. ,,Dat droeg ik ook al op de feesten in de RoXy.''

De oversized T-shirts van Panja en Coen komen ook uit die tijd. ,,Ik heb ze nog in de RoXy gekocht'', zegt Panja. Ze wijst op het logo van de club. Ze heeft ook een fluitje om haar nek, een accessoire dat onlosmakelijk met acid verbonden is. Tijdens hoogtepunten van de avond blies je erop. Op de dansvloer van The Power Zone gebeurt dat weer volop.

Verder zien we net als toen juwelen met lampjes en veel smileys – het logo van acid – op onder andere emblemen, buttons en aan haarelastieken. Nikki, Suzanne en Gitta zijn ermee bezaaid. Zo zitten ze bij Nikki op haar borsten. Gitta zorgde voor de kleren. Ze heeft samen met haar zus het bedrijfje My Cup of T in Amsterdam dat op bestelling shirts bedrukt. Ze maakte ook het shirt van Godart met de kreet `Aciiid' erop.

Rob draagt een smiley in de vorm van een doodshoofd. Deze doet denken aan de `Fuck acid'-emblemen die punks als protest opnaaiden toen de 'commerciële' muziekstijl populair werd. Maar Robs shirt is gewoon nieuw. Hij kocht het op het Waterlooplein. Het heeft eigenlijk niks meer met acid te maken.