Mos Def:

Menige hiphopfan kreeg een stijve nek van het reikhalzend uitkijken naar de nieuwe Mos Def. Want de man die in 1999 zo'n prachtig, rijk geschakeerd solodebuut maakte met Black On Both Sides deed maar liefst vijf jaar over de opvolger. Dat is geen goed teken en The New Danger kan dan ook niet in de schaduw staan van zijn voorganger. Het is zeker geen slechte plaat, maar wel een besluiteloze. Vooral het idee om zijn rockband Black Jack Johnson (met leden van Living Colour) voor een paar nummers in te schakelen was een vergissing, want deze logge pogingen tot funkrock komen zo'n anderhalf decennium te laat. Mos Defs pogingen tot zingen in deze en andere nummers dienen eerder de variatie dan het luistergenot. Als rapper heeft hij echter nauwelijks zijn gelijke en op dat niveau vinden we dan ook een aantal leuke en een paar beestachtig goede nummers. Vooral `Modern Marvel', negen minuten lang en behangen met Marvin Gaye-samples, is een meeslepend wondertje.

The New Danger

(Geffen, distr. Universal)

    • Jacob Haagsma