`Meer dan één post ter discussie'

Aanstaand voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie gaat de komende tijd met verschillende regeringsleiders praten over de samenstelling van het nieuwe dagelijks bestuur van de Unie.

Barroso gaf te kennen dat de door hem voorgestelde Europese Commissie op meer plaatsen zal worden gewijzigd dan alleen de post Justitie waarvoor de omstreden Italiaan Rocco Buttiglione kandidaat is. Overigens heeft de Italiaanse premier Berlusconi virjdagavond laten doorschemeren dat hij niet per se vast wil houden aan de kandidatuur van Buttiglione.

Barroso woonde in de Italiaanse hoofdstad de plechtige ondertekening van de Europese grondwet bij. Deze week dreigde een meerderheid van het Europees Parlement de nieuwe commissie te vetoën, omdat Barroso de diepgelovige Buttiglione weigerde van de post Justitie af te halen. Het Parlement wilde hem daar niet hebben vanwege zijn opvattingen over homoseksualiteit (,,een zonde'') en vrouwen die zich volgens hem vooral moeten bezighouden met het gezin.

Barroso had het gisteren over ,,enkele nauwgezette wijzigingen'', waardoor de nieuwe Europese Commissie straks op grotere steun in het Europees Parlement kan rekenen. Hij wilde zich niet vastleggen op een termijn om uit de impasse te komen . Ook weigerde hij nadere details te geven.

De commissarissen die na de hoorzittingen in het Parlement ook niet op de volle steun van de Europese volksvertegenwoordigers konden rekenen zijn de Hongaar Kovács, de Nederlandse Neelie Kroes, de Deense Marian Fischer Boel en de Letse Ingrida Udre. Voor de laatste dient zich wellicht vanzelf een oplossing aan na de val van de regering van Letland eerder deze week. Als dit leidt tot een andere coalitie in dat land, zal Udre misschien uit partijpolitieke overwegingen worden gewisseld.

De Nederlandse premier Balkenende die tot 1 januari als voorzitter van de Unie fungeert zei in Rome dat er gewerkt moet worden aan een commissie die op ruime steun in het parlement kan rekenen. Hij gaf aan dat de rol van het voorzitterschap bij het zoeken van een oplossing beperkt is. De regeringsleiders wijzen de voorzitter van de Commissie aan. Maar het is vervolgens aan deze kandidaat-voorzitter om in overleg met de verschillende hoofdsteden van de Unielanden zijn team samen te stellen. In zijn hoedanigheid van Nederlandse minister-president sprak hij nog eens zijn steun uit voor de kandidatuur van Neelie Kroes als commissaris voor mededinging.

Barosso vergeleek het samenstellen van de commissie met ,,een blind date''. Barroso: ,,De meesten had ik nog nooit ontmoet, toen ze waren voorgedragen.''