Lef

Deze week is in Istanbul de World Teams Bridge Olympiad begonnen. De groepsindeling zal Nederland niet zijn meegevallen. Team Oranje moet in zijn groep op zijn minst als vierde eindigen (van de achttien) om zich te plaatsen voor de knock-out fase. Een lastige opgave, want de concurrentie bestaat uit vijf à zes landen, waaronder titelverdediger Italië. Als het verjongde Nederland – twee van de drie paren zijn nog maar net junior af – zich voor de volgende ronde weet te kwalificeren, zou dat bijzonder knap zijn. De voortekenen waren niet gunstig, als je tenminste het matige functioneren van de twee jongste paren in de Meesterklasse in ogenschouw neemt. Toch heb ik het gevoel dat Team Oranje de laatste zestien wel zal halen. Daarna is het een afvalrace tussen telkens twee landen, waarbij in feite alles mogelijk is. Het EK van deze zomer leerde dat Nederland tegen de sterke landen bovengemiddelde resultaten haalde. Veel zal afhangen van het derde paar, de routiniers Jan Jansma en Louk Verhees. Van hen is bekend dat zij zich internationaal met de besten kunnen meten. Daarvoor is ook een behoorlijke portie lef nodig. Jan Jansma liet dat zien op Generali Masters, het wereldkampioenschap individueel, dat vorige maand in Verona plaatsvond.

N/OW

♠ A 5 2

♡ 9 6

♦ H 8 4 3 2

♣ H B 8

♠ H 10 9 7

♠ V B 8 4

♡ V 7 3

♡ H 10

♦ 7 4

♦ A B 10 9

♣ V 9 7 2

♣ A 5 4

♠ 6 3

♡ A B 8 5 4 2

♦ V 6

♣ 10 6 3

West

Noord

Oost

Zuid

Gupta

Mohan

El Ahmady

Jansma

1♦

pas

1♡

pas

1SA

dbl

2♡

2♠

pas

pas

3♡

pas

pas

dbl

a.p.

Dit spel draait om troefzeven. Zoals het zit, vormt die kaart de downslag. West startte ruiten voor de vrouw van Jansma, die de kleur retourneerde voor de boer. Oost speelde ♠V, die de leider dook. Jansma won de volgende schoppen, vervolgde met troefzes voor tien, boer en vrouw. Als west zijn partner nu aan slag brengt in klaveren en er komt ruiten door, dan is de vijfde slag geboren. Troefzeven immers is dan gepromoveerd. West probeerde echter ♠H. Zuid troefde, sloeg troefaas, trok de laatste troef en noteerde tevreden plus 530 en vanzelfsprekend de top.