Jonge architecten rekken de grenzen op

Goede architectuur lekt, zegt directeur Aaron Betsky van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) met een stalen gezicht in de eerste aflevering van de zesdelige serie Jonge Architecten. Je houdt je hart vast voor de gebouwen die genomineerd zijn voor de tweejaarlijkse AM-NAi Prijs, van het Architectuurinstituut en projectontwikkelaar AM samen. Die wordt in december voor de tweede keer uitgereikt aan een in Nederland werkzame architect van onder de veertig.

Wat lekkages betreft valt het mee met de vier gebouwen die uit 190 inzendingen zijn genomineerd. Dat zijn: woningbouw met winkels op het CiBoGa-terrein in Groningen van S333, een wachtlokaal voor de Fast Ferry in Rotterdam, een bezoekerscentrum op de Posbank voor Natuurmonumenten van Bjarne Mastenbroek van SeARCH en de Basketbar op de Uithof in Utrecht van NL Architects. In opdracht van de AVRO heeft het onafhankelijke Mrs. Moon Productions zes afleveringen van een klein half uur gemaakt over de jonge architecten en hun stuk voor stuk bijzondere gebouwen. Na dit eerste deel, De Kennismaking, volgen nog vijf afleveringen op de zaterdagnamiddag; de laatste is op 4 december, de dag van de uitreiking van de prijs.

De makers hebben gekozen voor een thematische opzet, waarbij architecten, opdrachtgevers, gebruikers en natuurlijk ook de instanties die de prijs uitloven aan het woord komen. Deze opzet is levendig, maar dreigt de kijker te overspoelen met namen en gezichten. Nadeel is dat je in nog geen half uur tijd heel veel hoofden en gebouwen voorbij ziet komen, het is dus opletten geblazen.

Het is zeer te prijzen dat de AVRO – waarvan de cultuurprogrammering overigens onder druk staat – aan een breed publiek de architectuur laat zien waarmee Nederland faam heeft verworven in het buitenland. Maar alle binnen- en buitenlandse aandacht kan de kloof niet dichten tussen de initiatoren van de prijs: NAi-directeur Betsky, die vindt dat goede architectuur altijd de grenzen oprekt, en topman Noordanus van AM, die in een komende aflevering op haast waarschuwende toon stelt dat architecten, ook jonge, over hun eigen grenzen heen moeten kijken en dienstbaar moeten werken.

Jonge architecten, AVRO, Ned.1, 16.35-17.00u.

    • Tracy Metz