Helft Britten wil Kerry

Tony Blair, aan het thuisfront ernstig verzwakt door Irak, heeft er belang bij dat de George W. Bush dinsdag een tweede ambtstermijn wint, zei Niall Ferguson, hoogleraar geschiedenis deze maand tegen deze krant. ,,Dan is Blair niet the last man standing'', aldus Ferguson. Maar zelfs als John Kerry wint en toenadering zou zoeken tot Frankrijk en Duitsland, zou hij op goede voet moeten blijven met de Britten.

,,Het bereiken van stabiliteit in Irak om troepen te kunnen terugtrekken zou Kerry's prioriteit zijn'', zei Trevor McCrisken, Amerika-specialist aan de universiteit van Warwick, tegen de BBC. ,,Daar heeft hij Britse hulp bij nodig. Het beleid blijft grotendeels ongewijzigd.''

Blair heeft de vraag wie hij het liefst ziet winnen ontweken. ,,Het lijkt me beter als ik me niet bemoei met de verkiezingsstrijd in een ander land'', zei hij. Maar voor het geval dát hebben Britse diplomaten en invloedrijke Labour-politici al intensief contacten gelegd met het Kerry-kamp.

Zonder Irak zou Kerry sowieso een natuurlijker partner lijken voor de centrumliberale premier dan de conservatief-christelijke president. Maar door de Britse weerzin tegen de oorlog in Irak is de wens op een overwinning van Kerry alleen maar toegenomen. Afhankelijk van de opiniepeiler hoopt minimaal de helft van de Britten dat Kerry wint, een kleine minderheid is voor Bush. En hoe hoger de Britse controverse over Irak oploopt, hoe meer ook de Amerikaanse verkiezingsstrijd de Britse gemoederen verhit. Afgaand op de landelijke media, die vierkante meters papier en uren zendtijd aan de strijd besteden, lijkt het bijna of het om Britse verkiezingen gaat.

Wie zich machteloos voelde over ,,de nationale verkiezingen met wereldwijde gevolgen'' kreeg deze maand hulp van The Guardian. De krant deelde adressen uit van kiezers in de swingstate Ohio, zodat bezorgde Britten een brief konden schrijven met hun stemadvies. Ruim 14.000 lezers, onder wie John le Carré, filmregisseur Ken Loach en andere uitgesproken tegenstanders van Bush, maakten van de gelegenheid gebruik. Maar de stunt is gestaakt omdat veel ontvangers, zelfs vermeende geestverwanten, zich groen ergerden aan de Limeys, zoals de trouwste bondgenoten in de VS vaker heten.

,,Het is moeilijk voor te stellen dat Amerikanen hetzelfde zouden doen bij onze verkiezingen, maar stel je dán eens voor wat hier voor storm zou opsteken'', schreef The Times. Special relationship of niet, tot volgende week moeten de Britten dus gewoon doen wat de rest van de wereld doet: geduld oefenen.

    • Hans Steketee