Freelance geluk met donker randje

Ik ben een freelance journaliste van 43 jaar en prijs me elke dag gelukkig dat ik gevrijwaard ben van de dagelijkse gang naar een kantoor, functioneringsgesprekken en verdere onaangenaamheden die een vast dienstverband met zich mee brengt. Ik wil mijn leven lang freelancer blijven, maar dat is niet alleen rozengeur en maneschijn. Neem mijn pensioenvoorziening, nogal een rommeltje.

Omdat ik een paar jaar in vaste dienst werkte, bouwde ik een sneu pensioentje van 2.800 euro per jaar op. Verder sloot ik in 1997 een koopsompolis af, waar elk jaar 3.000 euro ingaat. Dan zit er sinds 2001 10.000 euro in een beleggingsplan. Ook stort ik sinds 2001 elk jaar 1.000 euro in een lijfrenteplan. Doe ik hier goed aan?

(E. ter E.)

U doet het beter dan veel andere freelancers, want die denken pas aan hun oude dag als ze de 60 jaar bereiken. Uw randje is van zilver. U betaalt wellicht te veel (u ontvangt immers ook AOW), maar daar bent u pas zeker van als u vaststelt hoeveel (pensioen)inkomen u vanaf welke leeftijd wilt ontvangen. Met dat gegeven kunt u terugrekenen naar nu en eventueel correcties aanbrengen. Het geheel is een beetje rommelig, maar beter zo dan niets gedaan.