Feestje bouwen

Hiphop en humor gaan doorgaans moeilijk samen, maar in Engeland wordt regelmatig een poging gedaan. Daar is nu een witte, acht man sterke crew opgestaan, die aangedreven door een mengsel van bier, weed en voetbalhartstocht de grenzen beproeft tussen comedy en rap. Toen de groep een half jaar geleden het London Calling-festival in Amsterdam aandeed, hadden bier en weed iets te goed hun werk gedaan; het optreden was een bazelende woordsoep van rondrennende mc's.

De debuut-cd Greatest Hits is daarom verrassend. Deze hiphophooligans blijken iets te kunnen: de leden van Goldie Lookin Chain hebben een houterige rapstijl en soms wat melige instrumentaties, maar ze weten hoe je een feestje moet bouwen. Dat hiphop nog beter verteerbaar wordt als je er een gesmeerde discotrack van onbekende herkomst onder lijmt, bijvoorbeeld. Dat een opgewekt refrein op zijn tijd de gemoederen positief beroert en dat een Welsh accent zo vet mogelijk moet worden uitgebuit. Vooral als het kan worden gecombineerd met een rapper die het grommende Patois van de West-Indische immigrant perfect imiteert.

Goldie Lookin Chain had zich in Engeland al een aanhang verworven met singles als `Your Mother's Got A Penis' (een uitspraak die ook opgang doet onder Haagse voetbalfans, getuige de spreekkoren bij recente wedstrijden) en het geslaagd ironische `Guns Don't Kill People, Rappers Do'. Dit laatste nummer laat horen dat Goldie Lookin Chain als het moet ook het maatschappelijk debat over wapenmisbruik op weg helpt. Net als `Self Suicide' dat, begeleid door een bedriegelijk aanstekelijk deuntje, op quasi luchtige toon handelt over het verschijnsel dat een dode popster beter verkoopt dan een levende.

De ervaring in Nederland heeft zo te zien bijgedragen aan de tekst van `Soapbar' (ander woord voor hasj): ,,Most soapbars comes from fucking Holland/ They makes it out of oil and tyres and pollen'. De Goldie Lookin Chain lijkt soms van gekkigheid niet te weten wat ze doen, zo vol en opgewonden klinken de nummers. Op 17 november laten ze in Tivoli, Utrecht, zien of ze hun liedjes ook goed gearticuleerd kunnen uitvoeren.

Greatest Hits

(Warner Music 5050467)