Eiergevecht in parlement Taiwan

Het parlement van Taiwan heeft een wilde reputatie. De debatten zijn meestal nogal verhit. Een enkele keer komt het zelfs tot handgemeen. Maar de parlementairiers hebben een nieuwe manier gevonden om elkaar te lijf te gaan: met voedsel.

Tijdens een lunch in het parlement zaten de volksvertegenwoordigers het ene moment nog rustig achten hun `lunch boxes'. Zij het dat ze toen al in een heftig debat verwikkeld waren over internationale wapenhandel. Het volgende moment vloog de inhoud van de dozen door de statige hal. Een lokaal televisiestation slaagde erin om de voedseloorlog op beeld vast te leggen. Al was moeilijk te zien wie er precies begonnen was.

Op de televisiebeelden is te zien hoe Chu Fong-chi, een lid van de oppositie, staat te schreeuwen als ze wegduikt voor iets dat in haar richting wordt gegooid. Ze aarzelt geen moment, grijpt een gereed staande lunch van tafel en gooit die terug naar het parlementslid Chen Chong-yi.

Waarop Chen terugslaat en mevrouw Chu een flinke vlek op haar blouse bezorgt. ,,Mijn hele lichaam stinkt naar die lunch'' schijnt ze vervolgens geroepen te hebben.

Het parlementaire gevecht heeft niet langer geduurd dan een paar minuten. Daarna restten nog slechts enkele stille getuigen: stukjes ei en klodders rijst in de hoeken van de anders zo statige zaal.

Ruw gedrag in het parlement van Taiwan is geen uitzondering. In de jaren tachtig en negentig gingen de leden van de volksvergadering regelmatig met elkaar op de vuist.