Eer oma

Ik ben weduwnaar met twee zoons en een uitkering op bijstandsniveau. De oudste is student en heeft het financieel moeilijk. Omdat ik hem maar minimaal kan steunen, biedt mijn schoonmoeder aan zijn collegegeld en boekengeld te betalen. Ook namens haar is mijn vraag hoe zij dat het beste kan doen: een schenking of lening tegen lage rente, al dan niet als voorschot op zijn erfdeel? Oma is 81 jaar en wil nog tien jaar leven.

(B. P.)

Oma kan u als haar schoonzoon per jaar 4.243 euro (in 2004) belastingvrij schenken. Dat bedrag kunt u onbelast doorschenken aan uw zoon. Dat lijkt voldoende. Hoe dat past binnen de beperkingen van uw uitkering, kan ik niet beoordelen. Stuit dat op bezwaar, dan kan oma per 24 maanden 2.546 euro rechtstreeks aan uw zoon schenken door het geld over te maken met een duidelijke omschrijving. Schenken vermindert haar toekomstige erfenis, lenen niet. Die keus moet zij zelf maken.

    • Adriaan Hiele