De kiezer: `Beter dan de andere'

,,Ik ben eigenlijk een Republikein.'' Joseph Titizian (25), assistent manager in een boekenwinkel in San Francisco, fluistert het, zijn mond achter zijn hand verborgen. Het is bijna een bekentenis, en vooral opmerkelijk door de dingen die hij eerder over zijn leven heeft verteld.

Als belangrijkste onderwerp bij zijn keuze bij deze verkiezingen noemde hij namelijk ,,gelijke rechten voor homoseksuelen'' en uitgebreid vertelde hij over zijn huwelijk in februari met Chris, een opticien. De burgemeester van San Francisco maakte het mogelijk voor homo's om te trouwen ,,en toen dachten we `het is nu of nooit'.'' Het Hooggerechtshof van de staat draaide de maatregel terug, maar voor Titizian was zijn trouwdag de mooiste dag ooit.

Hij laat zijn trouwring zien en zegt niet op president Bush te zullen stemmen omdat deze in de Amerikaanse grondwet wil laten vastleggen dat het huwelijk voorbehouden is aan heteroseksuele stellen. ,,Ik zou nooit voor iemand kunnen kiezen die ons aanvalt om wie we zijn.''

En toch is hij Republikein. Titizian maakte die keuze op zijn achttiende toen hij nog in het conservatieve Pasadena woonde bij zijn ouders. Op lokaal en regionaal gebied vindt hij de Republikeinen nog altijd beter dan de Democraten, al wil hij dat, zeker midden in het homodistrict van het liberale San Francisco, eveneens niet hardop zeggen.

Wat hij dan van John Kerry vindt. Titizian zucht diep: ,,Ik weet het niet. Hij lijkt me niet ergens voor te staan. Maar ik stem wel op hem, hij is nu eenmaal beter dan de andere optie.''