`Cloaca' in Londen toch goed bezocht

De Engelse versie van Cloaca, het toneelstuk van Maria Goos, wordt ondanks de vernietigende kritieken goed bezocht. Elke avond trekt de voorstelling 700 à 800 bezoekers naar het theater The Old Vic in Londen, dat duizend stoelen telt. De toeloop is mede te danken aan het feit dat de kassa-omzet al voor de première op 400.000 pond stond – ongeveer 16.000 kaartjes. Het stuk kan dan ook ,,met gemak'' worden doorgespeeld tot de geplande einddatum 11 december, aldus een woordvoerder.

Cloaca ging een maand geleden in première en vormde de entree van tweevoudig Oscar-winnaar Kevin Spacey als artistiek directeur van de uit 1818 daterende Old Vic. Vrijwel unaniem werd het stuk door de Engelse critici de grond ingeschreven; op zijn best was het ,,onopmerkelijk'' en op zijn slechtst ,,a stinker''. Op internet zijn echter diverse reacties verschenen van niet-professionele recensenten, met een aanzienlijk positiever oordeel.

Zakelijk leider David Liddiment, die Cloaca in handen kreeg via de contacten die hij als tv-producer onderhield met het Nederlandse productiebedrijf IdtV, zei een paar dagen na de première dat Spacey en hij ,,teleurgesteld'' waren over de kritieken, maar ,,vol vertrouwen'' over de voorstelling. ,,Ik blijf vasthouden aan mijn geloof in het stuk en in jou,'' schreef Liddiment in een e-mail aan Maria Goos. ,,Je hebt iets gecreëerd dat het publiek werkelijk aanspreekt. Wij zullen zegevieren, dat beloof ik je.''

Op haar beurt noteerde Goos in een dagboek, dat de perspremière ,,vreselijk'' was geweest. Naar haar zeggen moesten de acteurs die avond opboksen tegen 150 critici – veel mannen van middelbare leeftijd – en 150 employées van de bank Morgan Stanley, de hoofdsponsor van het ongesubsidieerde theater. ,,Voel me als buitenlander en als vrouw hard aangevallen en gediscrimineerd,'' aldus haar commentaar op de kritieken. Nederlandse vrienden die het stuk een paar avonden later zagen, lieten haar echter weten dat het publiek geestdriftig reageerde. De woordvoerder van The Old Vic beaamt dit: ,,Ik heb het stuk nu zes keer gezien, en steeds heerste er in de pauze een enthousiaste stemming. Vrienden van mij zijn zelfs een tweede keer gaan kijken.''