Calculatievoetbal leidt tot remise Utrecht-PSV

Een recordaantal toeschouwers was gisteravond getuige van een salonremise (0-0) tussen FC Utrecht en PSV. Na anderhalf uur calculatievoetbal keerden de 22.286 aanwezigen niet eens teleursteld huiswaarts.

FC Utrecht heeft voor eigen publiek sinds 1992 geen competitiewedstrijd meer gewonnen van PSV en het `nieuwe realisme' van trainer Foeke Booy past in het veranderde tijdsbeeld. De coach van FC Utrecht predikt verzorgd spel en heeft het kick and rush afgezworen.

PSV staat van de drie Nederlandse topclubs bekend om zijn voorzichtige speelwijze. Trainer Guus Hiddink is gepokt en gemazeld in het buitenland en beseft dat frivool aanvalsspel veel meer risico's met zich meebrengt. Door de veranderde tactiek maakt PSV dit najaar goede kans zich voor het eerst te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. Met dank ook aan een gunstige loting, maar dat terzijde. In de eredivisie pakt de degelijke opstelling ook goed uit. De koploper bleef na het tweede gelijkspel van dit seizoen ongeslagen. PSV heeft bovendien al zeven duels geen tegentreffer geïncasseerd: een clubrecord.

In de gerenoveerde Galgenwaard gaven de centrale verdedigers Phillip Cocu en Wilfred Bouma bijna geen kans weg. Het gemis van de Braziliaanse mandekker Alex hij heeft last van zijn grote teen deed zich niet gelden. Veel meer dan een paar afstandsschoten kreeg doelman Edwin Zoetebier niet te verwerken. Hij kwam vlak voor tijd even in opspraak toen hij een terugspeelbal van Cocu in zijn handen pakte. Scheidsrechter Vink floot voor een overtreding, maar hij werd tot afkeuring van het thuispubliek gecorrigeerd door grensrechter Meenhuis. Cocu speelde de terugspeelbal met de knie en dan mag de doelman de bal wél in zijn handen pakken.

De gelegenheidsaanvoerder van PSV bij afwezigheid van de geblesseerde Mark van Bommel die wél werd gemist toonde zich gisteravond weer de vleesgeworden degelijkheid. Cocu is dit seizoen zeker een versterking voor PSV, dat zich in de voorbije jaren vaak voorbij liep. Het gemis van Mateja Kezman en Arjen Robben wordt opgevangen door kwantitatieve investeringen. Zo kreeg Jan Vennegoor of Hesselink gisteravond rust en mocht Gerald Sibon in de punt van de aanval beginnen. Hij beperkte zich evenwel tot breedtepasses en kon niet aantonen dat hij het niveau van PSV aankan.

Toch werpt de brede selectie dit seizoen haar vruchten af, vindt ook Hiddink. De trainer beschouwde het doelpuntloze gelijkspel tegen FC Utrecht als een winstpunt en niet als twee verliespunten, zo viel na afloop uit zijn zorgvuldig gekozen formuleringen op te maken. Stilletjes hoopt hij dat concurrent Feyenoord morgenmiddag bij AZ ook steken laat vallen. Hiddink, de rekenmeester: ,,We speelden een beetje met de wedstrijd van dinsdag in ons achterhoofd.''

Met als gevolg dat het aantal terugspeelballen veel hoger was dan het aantal doelkansen. Beide ploegen leken zich met een 0-0 uitslag te sparen voor de komende Europa-Cupverplichtingen. PSV speelt dinsdag in de Champions League tegen Rosenborg uit Noorwegen. Bij een overwinning is plaatsing voor de tweede ronde bijna realiteit. FC Utrecht speelt donderdag voor de UEFA Cup tegen Dnjepr. Na de nederlaag tegen Real Zaragoza in het eerste duel van het poulesysteem moet de Oekraïense tegenstander worden verslagen, om in de race te blijven voor een plaats in de volgende ronde.

De thuisploeg bleef gisteravond voor eigen publiek in de competitie ongeslagen en trainer Booy was blij dat zijn elftal na drie opeenvolgende verliespartijen ,,zich weer wat heeft herpakt''. Na de sterke seizoensstart volgde deze maand een terugval. Het spel van FC Utrecht is krachtenverslindend en met name Stefaan Tanghe maakte tegen PSV een vermoeide indruk. De Belgische vormgever kon geen stempel op de wedstrijd drukken, waarmee het geplande aanvalsspel in de kiem werd gesmoord.

PSV kreeg nog de beste kansen op een doelpunt. De aanvallers Jefferson Farfan, Sibon en Damarcus Beasley stuitten telkens op de uitblinkende doelman René Ponk, die als vervanger van de geblesseerde Joost Terol zijn ploeg voorbeeldig op de been hielp. In aanvallend opzicht miste FC Utrecht de scherpe voorzetten van de geblesseerde linksbuiten Dave van den Bergh. Zijn vervanger Samir El Gaaouiri maakte een nerveuze indruk en kon de PSV-defensie geen moment verontrusten. Hetzelfde gold voor rechtsbuiten Darl Douglas en centrumspits Hans van de Haar. Deze clubtopscorer van FC Utrecht (zes treffers) heeft beroep aangetekend tegen een schorsing en mocht in afwachting van de tuchtzaak gewoon meespelen tegen PSV.

In de tweede helft waren het de Koreanen Ji-Sung Park en Young-Pyo Lee die bijna tot scoren kwamen voor PSV. De onvermoeibare Aziaten ze hebben ondanks de vele interlandverplichtingen nog nooit van een jetlag gehoord gingen weer voorop in de strijd. Park is dinsdag geschorst tegen Rosenborg en mag even bijkomen van de vele wedstrijduren. Lee zal dan weer anderhalf uur van hoekvlag naar hoekvlag rennen. Ze krijgen in Eindhoven en omgeving langzaam de waardering die hen volgens Hiddink al jaren toekomt.

FC Utrecht 0 PSV 0

Schds: Vink. Tsch: 19.000. Gele kaarten: Schut (FC Utrecht), Somers (FC Utrecht), Sibon (PSV).