Bin Laden drijft spot met Bush in video

Osama bin Laden heeft gisteravond in zijn eerste videoboodschap sinds ruim een jaar de Amerikaanse president Bush bespot. Hij waarschuwde voor nieuwe aanslagen zoals die van `11 september'. Bush heeft de Amerikanen in de steek gelaten met zijn Midden-Oostenbeleid en zijn land tot doelwit gemaakt voor nieuwe aanslagen van Al-Qaeda, zei de leider van Al-Qaeda.

Zijn toespraak die samenvalt met de Amerikaanse verkiezingen, werd uitgezonden door het Arabische tv-station Al-Jazira. Het station zei de band gisteren te hebben ontvangen. Het is onbekend hoe oud de band is. De redenen voor de aanslagen van 11 september ,,bestaan nog steeds'', zei Bin Laden. ,,Uw veiligheid is niet in handen van Kerry of Bush of Al-Qaeda. Uw veiligheid ligt in uw eigen handen en elke staat die niet onze veiligheid aantast, zal veilig blijven'', zei hij.

Bin Laden zei dat hij op het idee kwam Amerikaanse wolkenkrabbers aan te vallen toen hij Israëlische vliegtuigen torenflats in Libanon in 1982 zag aanvallen. De terroristenleider zei dat Bush zijn volk misleidt en dat de Amerikaanse regering veel weg heeft van `corrupte' Arabische regeringen. ,,Het is nooit in ons opgekomen dat de opperbevelhebber van het land (Bush) 50.000 burgers in de twee torens die verschrikkingen alleen zou laten doormaken. Omdat hij het belangrijker vond te luisteren naar een kind dat vertelde over haar geitjes'', zei Bin Laden verwijzend naar Bush' bezoek aan een school tijdens de aanslagen.

Volgens een Amerikaanse veiligheidsfunctionaris is de videoband authentiek.

Bin Laden die er redelijk gezond uitzag, houdt zich volgens Amerikaanse inlichtingendiensten schuil in het bergachtige grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. Hij verscheen in september 2003 voor het laatst op een videoband naast zijn plaatsvervanger Ayman al-Zawahri. Zij prezen toen de daders van 11 september.

In april dit jaar, een maand na de aanslagen in Madrid, zonden Arabische stations een band uit waarop Bin Laden de Europeanen vrede aanbood als zij hun troepen zouden terugtrekken uit moslimlanden.