Amerikaanse economie groeit harder

De Amerikaanse economie is de afgelopen drie maanden harder gegroeid dan het kwartaal daarvoor, zo heeft het ministerie van Handel gisteren gemeld. De groei viel wel lager uit dan economen hadden voorspeld.

Het waren de laatste belangrijke economische cijfers vóór de verkiezingen van aanstaande dinsdag. De groei in het derde kwartaal bedroeg 3,7 procent, terwijl Wall Street 4,3 procent had verwacht. In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product (BBP) nog met 3,3 procent. De consumentenuitgaven, die tweederde van de BBP-groei bepalen, namen toe met 4,6 procent, ten opzichte van 1,6 procent in het kwartaal ervoor. De index van het consumentenvertrouwen werd iets naar boven bijgesteld, maar ligt nog steeds laag, op 91.7. Economen voorspelden een index van 88.

De cijfers werden door zowel het Witte Huis als door de campagnestaf van presidentskandidaat John Kerry aangegrepen als bewijs voor het eigen gelijk. ,,De economie groeit sterker en beter dan ooit'', zegt Don Evans, minister van Handel. Volgens Evans blijkt uit de economische groei dat het stimuleringsbeleid van de regering Bush werkt. Kerry-adviseur Gene Sperling noemde de cijfers daarentegen ,,teleurstellend voor de middenklasse''. Hij benadrukte juist dat de groei lager was dan verwacht, en dat de koopkracht van consumenten is afgenomen.

,,De cijfers zijn zwakker dan verwacht, maar veel kun je er niet uit afleiden'', zegt Beth Anne Bovino, econoom bij onderzoeksbureau Standard & Poor's. ,,Het is neutraal, en zal weinig effect zal hebben op de verkiezingen.'' Volgens haar zal het laatste kwartaal minder sterk zijn dan vorig jaar, omdat de hogere energieprijzen en hogere kosten voor consumentenkrediet hun tol zullen eisen. Het aantal persoonlijke faillissementen is gestegen.

De groei in consumentenuitgaven was vooral te zien in de verkoop van auto's en andere grote artikelen, met de aankopen van woningen als uitzondering. Autofabrikanten stunten op het moment met prijzen om hun omzetten op peil te houden. Meer dan tien procent van de economische groei was te danken aan een stijging in de defensieuitgaven.