Abchazië is na verkiezingen de weg geheel kwijt

Na wekenlang geruzie heeft het Hooggerechtshof van Abchazië – de separatistische deelrepubliek die zich in 1993 losvocht uit Georgië – donderdag oppositieleider Sergej Bagapsj uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 3 oktober. Maar een paar uur later werd de uitspraak alweer teruggedraaid. En gisteren werd die tweede uitspraak op zijn beurt teruggedraaid. Er volgde een derde uitspraak, maar ook die is direct aangevochten.

Bagapsj, zo zei donderdag opperrechter Georgi Akaba, kreeg bij de verkiezingen 50,32 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee zijn rivaal, de zittende premier Raoel Chadzjimba – dit ondanks de openlijke steun voor Chadzjimba van de zittende president Ardzinba en van Rusland. Met die uitspraak bevestigde het Hooggerechtshof de officiële uitslag van de centrale kiescommissie, al verschilde het opgegeven percentage: de kiescommissie had Bagapsj met 50,08 procent van de stemmen tot winnaar uitgeroepen. Wegens fraude bij de verkiezingen was het Hooggerechtshof gevraagd om een oordeel over de officiële uitslag van de kiescommissie.

De uitspraak van het Hooggerechtshof werd in de hoofdstad Soechoemi evenwel niet geaccepteerd door de aanhangers van de verslagen Chadzjimba. Honderden van hen bestormden het gebouw van het Hooggerechtshof en sloegen opperrechter Akaba in elkaar. Ook de advocaten van Bagapsj en rechtbankpersoneel werden mishandeld en gegijzeld. Chadzjimba zei boos dat het Hooggerechtshof de bewijzen over fraude door Bagapsj had genegeerd.

Enkele uren later meldde Akaba, vrijgelaten door Chadzjimba's aanhangers, zich. Hij verklaarde namens het Hooggerechtshof de verkiezingen alsnog ongeldig en gaf opdracht binnen twee maanden nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Daarover werd Bagapsj op zijn beurt boos. ,,Ze hebben de rechter met lichamelijk geweld bedreigd en hem gedwongen de uitspraak van het Hooggerechtshof te veranderen'', zei hij.

Een paar uur later daarop bevestigde Akaba dat: hij was zes uur lang gegijzeld geweest, het tweede besluit was hem met geweld afgedwongen, en was dus ongeldig. Waarna een derde besluit volgde: Bagapsj heeft de verkiezingen toch gewonnen.

Dit derde besluit werd evenwel prompt afgewezen door de zittende president, Vladislav Ardzinba. Hij schreef – verwijzend naar Akaba's tweede besluit – nieuwe verkiezingen uit. Waarop Bagapsj protesteerde: de maatregel van Ardzinba is ,,illegaal'', zei hij, omdat de president daarvoor niet de bevoegdheid heeft.

De presidentsverkiezingen van 3 oktober waren de eerste in Abchazië sinds het zich in 1993 onafhankelijk verklaarde.