VN-onderzoekers: Lubbers schuldig

Het onderzoeksbureau van de Verenigde Naties heeft eerder dit jaar geconcludeerd dat Ruud Lubbers, hoge commissaris voor de Vluchtelingen, zich heeft schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Het bureau adviseerde VN-chef Annan ,,gepaste maatregelen'' te nemen. Maar Annan vond na lezing van het onderzoeksrapport en Lubbers' reactie dat de beschuldigingen ,,niet gestaafd werden door het bewijs en sloot daarom de zaak''.

Dit staat in het openbare jaarrapport van het Office of Internal Oversight Services bij de VN (OIOS). OIOS onderzocht in mei de klacht van een Amerikaans staflid van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dat stelde dat Lubbers haar in december 2003 na een vergadering seksueel had geïntimideerd. Het OIOS-rapport ,,ondersteunde de beschuldigingen'' en ,,beval aan dat dienovereenkomstig gepaste maatregelen zouden worden genomen'' tegen Lubbers, meldt het jaarrapport.

VN-woordvoerder Eckhard zei gisteren dat Annan in juli de zaak tegen Lubbers afwees na het inwinnen van juridisch advies. Op grond daarvan vond Annan de beschuldigingen `niet houdbaar'. ,,Hij zei niet dat er geen bewijs was. Hij zei dat de beschuldigingen niet houdbaar waren op een rechtsgeldige basis'', zei Eckhard gisteren.

Lubbers heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Terwijl de vrouw (51) meende dat Lubbers haar seksueel had betast, sprak hij van een ,,vriendschappelijk gebaar''. De oud-premier, die op dienstreis is, was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Annan gaf Lubbers in juli wel een uitbrander. Hij zei in een brief aan het UNHCR-personeel dat hij Lubbers had ,,geschreven om in de krachtigste bewoordingen mijn bezorgdheid over te brengen over het incident dat de aanleiding vormde voor het onderzoek en over de daaropvolgende gebeurtenissen''. Annan doelde op Lubbers' brief aan de vrouw met het verzoek de klacht in te trekken. Ook stuurde Lubbers een brief aan de UNHCR-staf, waarin hij zich verdedigde tegen naar zijn zeggen onjuiste berichten in de media.