Verliefd op kopie van Saddam

Rik Hoogendoorn speelt een vrouw die weldra vijftig wordt: sluik pruikje, parelketting, jasje, zwarte jurk, makkelijke schoentjes, maar zonder zijn stem te verdraaien – en toch is hij geloofwaardig. De vrouw is directrice van een asielzoekerscentrum dat vertrekcentrum wordt. Zodra iedereen weg is, zal zij haar baan verliezen. En dat schrijnt des te meer, omdat ze op twee manieren betrokken is: ze heeft oprecht mededogen met haar vluchtelingen (,,het blijven mensen, hè?'') en is verliefd op een van hen. Hij was tot voor kort de zesde dubbelganger van Saddam Hoessein; inclusief de echte waren er zeven.

7x Saddam is een solovoorstelling van Rik Hoogendoorn, die vijftien jaar lang met Bruun Kuijt duoprogramma's heeft gemaakt onder de naam Echte Mannen. Samen blonken ze uit in een cabaretesk soort typeurstheater, waarin ze hun verhalen vertelden in puntig gemonteerde scènetjes met snel afgewisselde rollen. Maar nu speelt hij anderhalf uur lang die vrouw. Zonder haar tot een karikatuur te maken, maakt hij het publiek deelgenoot van wat haar allemaal bezighoudt: de fobie van haar man, de verhalen die haar Irakees heeft verteld over Saddams machtswellust, de dreigende besnijdenis van twee Somalische meisjes, en het verlies van haar baan.

Hoogendoorn haalt, kortom, heel wat overhoop. Zo veel, dat hij af en toe nogal wat woorden nodig heeft om de intrige kloppend te maken. Niet alles wat de vrouw te berde brengt, is daardoor even interessant. Bovendien is de samen met Rob Bloemkolk geschreven tekst enigszins overladen met feiten – gruwelijke feiten, maar in dit relaas overbodig. Het is maar goed, dat de voorstelling ook een handvol mooi monkelende grappen bevat, mede dankzij diverse stemmen op de geluidsband. En zelf speelt Hoogendoorn zijn rol zo gaaf en onopgesmukt, dat ik soms zijn regisseur Helmert Woudenberg in hem dacht te zien.

Voorstelling: 7x Saddam, door Rik Hoogendoorn. Regie: Helmert Woudenberg. Gezien: 28/10 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 30/5. Inl. 020 6718298, www.finkers.nl

    • Henk van Gelder