Verder verschenen

In het krachtige, sterk grafische prentenboek van Wolf Erlbruch, Waarom jij er bent, geven de hond, de bakker, de soldaat, de grootmoeder, de steen, de dood en het konijn antwoord op de vraag der vragen. Om van het leven te genieten, zegt de dood. Om geaaid te worden, zegt het konijn. (Querido, 4+, €14,95)

Wat zit er toch in die grote kist op het strand? Een geit, een hond, een meeuw en een varken (dramatisch getekend) laten zichzelf meeslepen door hun fantasie. De Kist van Lorenz Pauli (tekst) en Kathrin Schärer (illustraties) laat zien dat angst tussen de oren zit. (Lemniscaat, 4+, €12,95)

In het bij tieners populaire chicklit-genre is van Carolyn Mackler verschenen De aarde, mijn billen en andere grote ronde dingen: over een meisje met `een bovengemiddeld zwaar lijf en gemiddeld minderwaardigheidscomplex'. In zijn soort alleszins verteerbaar. (Van Holkema & Warendorf, 13+, €12,99)

Gottmer heeft voor de donkere dagen twee cd-boekjes met sprookjes: Paul de Leeuw leest Peter en de Wolf voor en Sieb Posthuma maakte er illustraties bij. En Jenny Arean (tekst) en Harmen van Straaten (illustraties) `doen' De Notenkraker. De muziek – van respectievelijk het Kirov Orkest uit St. Petersburg en het Rotterdams Philharmonisch orkest, beide onder leiding van dirigent Valery Gergiev – gaat vanzelf mee naarbinnen. (5+, €14,95)