Veel losse eindjes in Corders nieuwe Leeuwenjongen

Waar waren we gebleven met Leeuwenjongen, het verrukkelijke debuut (deel 1 van een trilogie) van Zizou Corder (pseudoniem van Louisa Young en haar 10-jarige dochter Isabel Adomakoh Young) dat zo onfatsoenlijk abrupt eindigde. Charlie Ashanti was met zes leeuwen op zoek naar zijn ontvoerde ouders, maar liet de lezer dol van spanning achter in de Oriënt- Expres waar hij te gast was in het rijtuig van de excentrieke Bulgaarse koning.

Negen maanden later is deel 2 verschenen: De Jacht. Was het het wachten waard? Omdat alle karakters in het tweede deel opnieuw moeten worden geïntroduceerd, is het begin van De Jacht overvol. Het verhaal van deel 1 moet er eerst nog tussen worden gepropt. Kort samengevat: de `Coöperatie' heeft Charlies ouders ontvoerd omdat die een belangrijk medicijn hebben ontwikkeld en ze willen Charlie in handen krijgen omdat hij met katten praten kan.

Als de lezer eenmaal is bijgepraat,is weer goed te zien hoe lekker Zizou Corder kan vertellen en komt het avontuur vlot op gang: Charlie ontsnapt uit het Venetiaanse paleis van de Bulgaarse koning; zijn ouders ontsnappen uit de Coöperatie en gaan op zoek naar hun zoon, die ook weer op de hielen wordt gezeten door zijn vijand Rafi en de leeuwentemmer Maccomo.

Maar Zizou Corder heeft dit keer haar hand overspeeld. De uitvoerige, gedetailleerde beschrijvingen van de halfverdronken stad Venetië gaan vervelen. De ontmoeting tussen Charlies moeder en haar zus komt uit de lucht vallen. En sommige verhaallijnen verwijzen blijkbaar naar deel 3, maar zijn hier nog niet op hun plaats: wat is bijvoorbeeld de bedoeling van de kats-sprekende kameleon die een paar keer opduikt, en waartoe dient de verhaallijn van de hond van Rafi die zich weer bij zijn gemene baasje wil voegen?

Als de schrijfster zich had weten in te houden en één boek had geschreven, in plaats van drie, wat een fantastisch, onvergetelijk avonturenboek zou dat dan zijn geweest. Nu is de brandende nieuwsgierigheid naar het volgende deel gedoofd.

Zizou Corder: De Jacht. Vertaald door A. Jorna. Van Goor, 10+, 300 blz. €16,95