Terug naar oude tijden

Komend weekeinde eindigt de zomertijd. Waarom nu pas, de zomer is al zeker een maand voorbij? Pleidooi voor de enige echte tijd, de wintertijd.

Wie gaat er eigenlijk over de tijd? Dit is niet metafysisch bedoeld, maar concreet: wie beslist wanneer we zomer- of wintertijd krijgen?

Diegene is niet mijn vriend(in).

Het lijkt wel of er al jaren een samenzwering gaande is tegen de `wintertijd', want die mag nog maar nauwelijks optreden. De hele benaming is trouwens al onterecht, want de wintertijd is helemaal geen wintertijd maar de enige echte tijd, de tijd die er in mijn jeugd altijd was, het hele jaar door, en die eerst ruimte heeft moeten maken voor de zomertijd – goed, dat heeft z'n voordelen – en die nu al bijna tien jaar is ingekrompen tot vijf maanden per jaar doordat er ergens iemand is die denkt dat het gewoon altijd zomer blijft als je de klok niet verzet. Iemand die Heel Laat opstaat, en die dus niet gemerkt heeft dat wij in oktober allemaal in het pikdonker ons bed uitkomen en dat het 's ochtends wel december lijkt en je met licht aan naar je werk moet.

Wanneer is het zomer? Ik bedoel niet meteorologisch, maar licht- en gevoelsmatig. Dan zou je zeggen, ruim genomen: van mei tot en met september. Dus laten we zeggen: ongeveer 1 mei wordt het zomertijd, ongeveer 1 oktober wordt het weer wintertijd. Maar om een of andere reden moet het altijd al eind maart zomer worden terwijl iedereen weet dat het in april vaak heel kil is, vooral 's avonds, en dan zit je met die hele lange, lichtgrijze, kille avonden, terwijl je veel liever de gordijnen zou willen sluiten en de lichten aan zou willen knippen. Het gure en onherbergzame van het voorjaar komt veel te sterk naar voren door die avonden. Bovendien is het voor wie werkt nooit een pretje, dat afgepakte uur: net werd het weer licht 's ochtends, word je weer teruggestort in de duisternis.

Sinds 1996 maakt de tijdtiran het wel heel bont. Tot dat jaar mochten we rond 1 oktober weer terug, sindsdien pas het laatste weekend van die maand, als het al bijna november is. Het mag zeker geen herfst meer worden! We moeten zeker een zomers gevoel krijgen van het licht 's avonds om half zeven! De zomer is voorbij, echt, ook in uithoeken van de Europese Unie (want meestal zit Europa erachter als je geen idee hebt wie de regels uitvaardigt). De paddestoelen zijn zelfs al bijna op. De bomen zijn bijna kaal. De Zwarte Pieten klimmen al door de Bijenkorf (nu ja, daar zijn ze altijd lichtelijk geneigd naar de ándere kant door te slaan en de hele herfst maar te laten zitten). (Ze hebben er ook al een kerstafdeling! Twee maanden van tevoren! Daar is ook zeker iemand vroeg wakker geworden.)

Zou je in Brussel of Straatsburg de herfst niet zien? Zijn seizoenen daar zuiver theoretisch geworden? Geloven ze daar dat de zomertijd ook 's winters goedkoper is?

Beste meneer of mevrouw Tijd. Alstublieft. Volgend jaar gewoon doen: 1 mei tot 1 oktober.

Reacties naar: achterpagina@nrc.nl