Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de reis van premier Balkenende naar Rome waar hij vandaag de ondertekening van de EU-grondwet bijwoonde. Ook praat hij over zijn ziekte en de maatschappelijke onrust over VUT en prepensioen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Dubbelportret van de presidentskandidaten Bush en Kerry. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nieuwslicht. Aandacht voor de gebrekkige software waarmee de stemmachines in de VS zijn uitgerust. Verder de wens van de Europese Unie om op alle pakjes sigaretten gruwelijke foto's te plaatsen en de positie van kandidaat-Eurocommissaris Buttiglione. Ned.3, 21.20-22.00u.

Nova politiek. Gesprek met de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, over Irak en Afghanistan en de rol van de NAVO in de wereldpolitiek. Verder oud-eurocommissaris Hans van den Broek over wat er gebeurt als PLO-leider Yasser Arafat overlijdt. Ned.3, 22.20-23.10u.

AMUSEMENT

40 jaar TROS. Thema-avond rondom het 40-jarig jubileum van de TROS met gesprekken, amusement en een extra lange Tv-show waarin o.a. André van Duin, beelden van de in maart overleden Ralph Inbar, Wibo van de Linde, Martine Bijl en de Mounties, Medisch Centrum West, The A-Team en popgroep Take That. Ned.2, 19.25-22.30u.

All in the game. Eerste aflevering van een nieuw spelprogramma waarin twee families het tegen elkaar opnemen in het voorspellen van reacties van vader, moeder, broer of zus in vreemde situaties. Ned.1, 21.00-22.00u.

Marry me again. Nieuw programma met getrouwde echtparen die elkaar vergeven en opnieuw het ja-woord geven. Er wordt zelfs een nieuw huwelijksaanzoek gedaan. Ned.1, 22.00-22.45u.

RELIGIE

De Nieuwe Bijbelvertaling. Herhaling van de uitzending van afgelopen woensdag waarin de Nieuwe Bijbelvertaling werd gepresenteerd. Morgen, Ned.1, 8.45-10.05u.

FILM

Flubber (Les Mayfield, 1997, VS). Robin Williams is geknipt voor de rol van vergeetachtige kamergeleerde in fabrieksmatige remake van The Absent-Minded Professor (Robert Stevenson, 1961), de inventieve komedie over een verstrooide professor die zijn auto kan laten vliegen dankzij superveerkrachtige rubber. Charmante trucages. SBS6, 20.30-22.30u.

The Others (Alejandro Amenábar, 2001, VS/Sp./Fr.). Stijlbewuste spookhuisfilm van de regisseur van Tesis en Abre los ojos. Nicole Kidman wacht met haar lichtgevoelige kinderen, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in het halfduister op haar in Europa vermiste man. Yorin, 20.30-22.35u.

.Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001, Fr./Duitsl.). Met prijzen overladen sprookje dat exuberant verslag doet van de goede daden van een eigenzinnige reddende engel (Audrey Tautou) in hedendaags Parijs. Even absurd als onweerstaanbaar. VRT, 21.40-23.37u.

The Pledge (Sean Penn, 2001, VS). Derde regie van Penn is broeierige, ongewone thriller naar vaker verfilmd verhaal van Friedrich Dürrenmatt uit 1958. Detective ontrafelt obsessief de verkrachting van en moord op een klein meisje. Gedreven Jack Nicholson als de detective van wie nooit helemaal zeker is of hij gek aan het worden is. Vanessa Redgrave als elegante oma en Harry Dean Stanton als uitgebluste benzinepomphouder. Net5, 22.00-0.15u.

.Pane e tulipani (Silvio Soldini, 2000, Italië/Zwitserland). Zie tv-vooraf. Canvas, 23.25-1.10u.

Apsolutnih sto / Absolute Hundred (Srdan Golubovic, 2001, Joegoslavië). Videoclip-achtergrond van regisseur is zichtbaar in rauw misdaaddrama met politieke boodschap over voormalig Joegoslavië. Oud-kampioen scherpschieten keert als pathetische junk terug uit de oorlog en wil geen wapen meer aanraken. Ned.3, 23.55-1.35u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schrijfster Maya Rasker in Amsterdam vertelt correspondent Joop Wassenaar over lokale radio in Finland. Verder besprekingen van de roman Hartslag van de Deense schrijver J.Grøndahl en de film The Clearing van regisseur Pieter Jan Brugge. Verder vertelt de 70-jarige schilder Klaas Gubbels over zijn werk. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Hoogleraar economie en oud-staatssecretaris Rick van der Ploeg praat o.a. over de recente ontwikkelingen bij de Europese Commissie. Radio 1, 0.04-0.45u.