Slijm, scheten en vieze boeren

Het was een lekkere vieze middag, zaterdag in het Pepsi Stage Theater in Amsterdam. Bij de eerste Nederlandse uitreiking van de Nickelodeon Kids' Choice Awards werd geboerd, geslijmd en gegild. Je oren piepten ervan.

Er waren dan ook stapels Bekende Nederlanders voor wie gegild moest worden: Jim was er, Kim Lian en Alain Clark en de Engelse popgroep Blue. GTST-actrice Sabine Koning deed 's middags alvast voor hoe het moest. Zij presenteerde buiten de pre-show. Bij elke artiest die ze aankondigde schreeuwde ze heel hard `whooeeew' in de microfoon. Sommige voorbijgangers begrepen niks van dat lawaai. ,,Ach, dat zullen wel allemaal bekenden zijn voor die kinderen'', zei een opa tegen een oma.

De fotografen die daarna foto's van alle beroemdheden moesten maken, hebben 's avonds vast doof in bed gelegen. Achter hen stonden kinderen die alle artiesten verwelkomden met minstens zulk hard gegil als dat van Sabine.

De show werd gepresenteerd door televisiepresentator Erik van der Hoff en zangeres Do. Ze werden geholpen door nog meer BN'ers: judoka Dennis van der Geest, Birgit Schuurman, Jamai, Barry Hay, politicus Femke Halsema en nog veel meer sterren kwamen langs om de awards weg te geven.

Zwemster Inge de Bruijn was volgens de kinderen die via internet hadden gestemd de beste sporter, het boek Weerwolvenbos van Paul van Loon het beste boek, Harry Potter alias Daniel Radcliff de beste filmster. De award voor de beste cartoon was voor SpongeBob SquarePants. Shrek 2 was de beste film en het groene monster kwam in hoogsteigen persoon het podium op om zijn prijs in ontvangst te nemen. Als er een award zou zijn voor beste schetenlater had Shrek die zeker gewonnen: hij liet er wel twintig. Soap Zoop was het beste televisieprogramma. Vrijdag kreeg de cast al de Gouden Stuiver en de Kinderkast-televisieprijs.

Op alle stoelen in de zaal lagen duikbrillen. Die waren voor het spannendste moment van de middag: het `slijmen' van een ster. In Amerika doet Nickelodeon het al jaren: op een onverwacht moment komt er groen slijm uit de lucht. De ster wordt van top tot teen zo glibberig als een kikker, zoals Will Smith is overkomen. In de Pepsi Stage stak een grote groene pijp uit het plafond. De vaders en moeders keken er af en toe angstig naar. ,,Als de kleertjes van mijn kind maar niet vies worden'', dachten ze vast. Maar gelukkig, de enigen die aan het eind van de show slijmerig het podium afgingen waren rappers Lange Frans en Baas B.

Er was ook een award in een beetje vieze categorie: de beste boerenlater. 's Middags werd al druk geoefend. Zangeres Leki kon er niks van. ,,Ik oefende vroeger altijd het alfabet maar kwam nooit verder dan de A'', zegt ze tegen Sabine. Do probeert het 's avonds ook. ,,Mijn naam is heel makkelijk te boeren'', zegt ze. Maar het valt een beetje tegen: er komt bijna geen geluid uit haar mond. Justin Timberlake kan het een stuk beter, zien de kinderen in een filmpje over de genomineerden. En dan Bridget Maasland! Door haar boer in het filmpje springen de ramen bijna. Zij wint dan ook de award. Bridget komt het podium op met een blikje cola en doet het nog een keer voor. ,,Ik wil mijn ouders bedanken voor deze bijzondere gave'', zegt ze in de microfoon.

Morgen en overmorgen kun je zien wie er nog meer gewonnen hebben tijdens de herhaling van de show op Nickelodeon.