Shell teert weer in op reserves

De Koninklijke/Shell Groep zal dit jaar minder olie vinden dan het eerder had verwacht. Het energieconcern gaf eerder aan dat de vervangingsratio – de olievondsten die de opgepompte olie moeten vervangen – in 2004 tussen 60 en 80 procent zou liggen. Gisteren zei Shell echter dat deze doelstelling niet langer aan de orde is.

Met een vervangingsratio van minder dan 100 procent teert Shell opnieuw in op de eigen voorraden, een trend die het bedrijf al enige jaren moet toestaan. Shell's productiechef Malcolm Brinded gaf bovendien aan dat het gevaar bestaat dat het interen de komende jaren doorgaat. Tijdens een persconferentie in Londen zei de Brit nog steeds een ,,redelijk vertrouwen'' te hebben dat er een ratio van gemiddeld 100 procent kan worden gehaald in de periode 2004 tot 2008. Het is wel moeilijker om dit te halen, zei Brinded, nu de reserves opnieuw zijn bijgesteld.

Deze bijstelling werd ook gisteren bekend gemaakt en was de grote dissonant op de dag dat Shell zei een einde te gaan maken aan de duale bestuursstructuur en een kwartaalwinst boekte die groter was dan verwacht. Shell boekte nu 900 miljoen vaten af. Daardoor heeft het nu bijna 30 procent minder `bewezen' reserves dan begin dit jaar.

Mogelijk volgen er nog meer bijstellingen. De laatste afwaardering volgt na een onderzoek van 8 miljard vaten aan reserves, ruim de helft van de 14,35 miljard die het concern nog heeft. De resterende reserves worden nog onderzocht. Brinded wilde niet zeggen waar de nieuwe bijstellingen zitten. Eerdere afboekingen vonden vooral plaats in Nigeria, Oman en Noorwegen.