Shell informeerde Balkenende

De avond voor topman Jeroen van der Veer van Koninklijke/Shell Groep bekendmaakte dat zijn concern ingrijpend hervormd zou worden, belde hij premier Balkenende. Hij wilde hem ,,uit beleefdheid'' inlichten dat er belangrijke veranderingen op til waren. Van der Veer vond het ,,te ver gaan als de premier dat uit de krant had moeten lezen''.

Van der Veer zegt dat vandaag in een gesprek met deze krant. Gisteren kondigde het concern aan het Britse en Nederlandse deel te fuseren tot één bedrijf met één bestuur en één baas.

Het Brits-Nederlandse concern heeft ook de Britse regering `op politiek hoog niveau' ingelicht. Balkenende is woensdag niet van de precieze inhoud van de veranderingen op de hoogte gesteld, omdat Shell daar `strikte procedures' voor heeft. Van der Veer belde na het sluiten van de beurzen in de VS.

Koninklijke Olie, de Nederlandse moeder van Koninklijke/Shell Groep, is met een beurswaarde van bijna 90 miljard euro veruit de grootste onderneming van Nederland. Shell heeft vooraf intensief gesproken met Financiën en de Britse fiscale autoriteiten over de belastbaarheid van het nieuwe concern en van de nieuw uit te geven aandelen. Shell wordt een bedrijf naar Brits recht dat fiscaal in Nederland gevestigd blijft.

Gesprek Van der Veer: pagina 9