Rotterdam probeert Dunya te redden

De toekomst van het Dunya Festival is onzeker. Afgelopen dinsdag heeft de rechter in Rotterdam het faillissement uitgesproken van de Stichting Dunya, organisator van het multiculturele festival. Maar de gemeente wil het evenement graag behouden en onderzoekt nu of het ondergebracht kan worden bij Rotterdam Festivals. Het Dunya Festival is één van de grootste gratis wereldmuziekfestivals in Europa. In het park bij de Euromast biedt het evenement ieder jaar optredens van muzikanten, dansers en dichters, en trekt daarmee jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers.

Stichting Dunya verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden wegens een gebrekkig zakelijk beleid. In december stapte directeur Dennis Winter op en werd het personeelsbestand van zeven naar drie medewerkers teruggebracht. Dit jaar werd duidelijk dat het tekort bij Dunya circa tweehonderdduizend euro bedroeg. Problemen ontstonden toen de staatssecretaris voor Cultuur de subsidie stopzette en de Rotterdamse Kunststichting alleen geld wilde geven aan de kernactiviteiten van de Stichting Dunya, te weten het zomerfestival.

Directeur Johan Moerman van Rotterdam Festivals zegt dat hij gaat zoeken ,,naar een nieuwe structuur'' voor het festival. ,,Het is onwaarschijnlijk dat wij het zelf zullen gaan organiseren. Ik denk dan eerder aan het inhuren van een onafhankelijk producent.'' Moerman is ervan overtuigd dat het volgende Dunya Festival, gepland voor 29 mei 2005, gewoon doorgaat. ,,De kleinere activiteiten van de Dunya Stichting zullen moeten worden afgestoten. Maar het muziekfestival zullen we voor een jaar of vier, vijf een sterke basis geven.''