Rebellen doden elf Iraakse soldaten

Rebellen in Irak hebben elf Iraakse soldaten gedood, van wie een door onthoofding, en alle Iraakse politiemannen en militairen gesommeerd te deserteren.

De dood van de elf soldaten van de Iraakse Nationale Garde werd gisteren gemeld door een groep die zich Ansar al-Sunna noemt. Deze plaatste een video-opname van de onthoofding van een soldaat en de nekschoten voor de tien anderen op internet. De daders onderstreepten dat zij ,,het bloed'' wreken van vrouwen en kinderen die in Amerikaanse luchtaanvallen op het rebellenbolwerk Falluja worden gedood.

De Ansar al-Sunna heeft zich eerder onder andere verantwoordelijk gesteld voor de moord op 12 Nepalese gijzelaars. De soldaten waren volgens een eerder bericht van de Ansar al-Sunna ontvoerd op de weg tussen Bagdad en het 100 kilometer zuidelijker gelegen Hilla. Een week geleden werden ten noordoosten van Bagdad, in de buurt van de Iraanse grens, 49 soldaten van de Nationale Garde door rebellen gedood.

Elders in Irak werden twee Amerikaanse militairen gedood. Een kwam om bij de explosie van een autobom in de buurt van Bagdad. De ander reed in een hinderlaag bij Balad, 65 kilometer ten noorden van de hoofdstad. Het totaal aantal in Irak omgekomen Amerikaanse soldaten sinds het begin van de oorlog in maart 2003 is daarmee officieel opgelopen tot 1111.

Amerikaanse mariniers bereiden zich intussen voor op een groot offensief tegen rebellen in Falluja en ook in Ramadi. Dat zei een Amerikaanse commandant, brigade-generaal Denis Hajlik, vanochtend nog eens. ,,Wij prepareren ons voor een grote operatie'', aldus brigade-generaal Hajlik. ,,Als het doorgaat, zal het doorslaggevend zijn en zullen we hun een flinke klap geven'', zei hij in de buurt van Falluja.

Onduidelijk is of het lichaam van een `Aziatische man' die dood werd gevonden in de buurt van Tikrit, mogelijk een Japanse gijzelaar is. Van de overige buitenlandse gegijzelden is niets vernomen.

Onze correspondent in Londen voegt hieraan toe: De Britse regering heeft toestemming gegeven om een eenheid in Centraal-Irak onder Amerikaans bevel te laten opereren zonder de risico's te beseffen. Dat zouden officieren van de Black Watch vinden, het regiment dat deze week begon aan de omstreden verhuizing van Basra naar een gebied even ten zuiden van Bagdad.

,,We verwachten dat elke krankzinnige terrorist van mijlen uit de omgeving op ons af komt als vliegen op de stroop'', aldus een hoge officier in een e-mail naar huis, die vanochtend wordt geciteerd in The Daily Telegraph. ,,Ik betwijfel of de regering weet waar ze aan is begonnen.'' Volgens de krant wordt dat sentiment wijd gedeeld.

De Britten, in totaal 850 man, vervangen in de zogeheten sunnitische driehoek een groep Amerikaanse mariniers, die zouden worden ingezet voor het offensief tegen Falluja. Sinds juli zijn van die eenheid negen mariniers omgekomen en bijna 200 leden gewond, met name door bommen langs de weg en zelfmoordaanslagen.

De Britten zijn veel lichter bewapend en hebben in het zuiden met relatief succes de sympathie van de bevolking behouden, naar ze geloven door hun minder agressieve optreden dan de Amerikanen. Of die `Britse aanpak' werkt in hun nieuwe operatiegebied, is een open vraag. De officieren zetten ook vraagtekens bij de logistiek; de eenheid werkt geïsoleerd en moet grotendeels door de lucht worden bevoorraad.