Ramsj

Arthur Schlesinger, jr.: The age of Jackson. Paperback, Little, Brown and Company 2001, van €29,69 voor €11,–. The American Book Center Amsterdam (020–6255537)

`An original, brilliant and monumentally massive historical work,' schreef The New York Times over Schlesingers klassieke studie uit 1945. Onderwerp is de tijd van Andrew Jackson (1767-1845), de aan pruimtabak verslaafde generaal uit Tennessee die in 1828 met grote meerderheid werd gekozen tot de zevende president van de Verenigde Staten, en in die functie zorgde voor vergaande hervormingen en democratisering. Het was onder zijn bewind dat de partij van Jefferson waartoe hij behoorde, voor het eerst openlijk de Democratische Partij werd genoemd. Uitvoerige bibliografie.

Gemeentelijke Archiefdienst Rotterdam: Op grond van Rotterdam/Digging Rotterdam. Gebonden in kartonnen doos, De Hef Publishers 1997, van €175,– voor €69,50. Donner Rotterdam

Schitterend boek over Rotterdam, met als uitgangspunt de topografische tekeningen en aquarellen die kunstenaars van de Argusgroep in de jaren zestig maakten van de aanleg van het Europoortgebied, de Botlek en de Rotterdamse metro. De tekeningen van onder anderen Ed van Zanden en Jan Goedhart worden in het boek getoond naast fraaie zwartwitfoto's uit 1997 van dezelfde locaties, en dat levert een aantal intrigerende tegenstellingen op. Bij Steven Sterk is te vinden: Fabriekswerk. Industrieel erfgoed in de provincie Utrecht van Hans Buiter, een overzicht van de vroegere industriële bedrijvigheid in de provincie, en wat daar nog van resteert aan fabrieken, loodsen, arbeiderswoningen en machines. Van €19,95 voor €9,50.

Christopher Harvie: Scotland. A short history. Paperback, Oxford University Press 2002, van €16,35 voor €6,50. De Boekenmarkt Den Haag (070–3658226)

Goed geschreven geschiedenis van Schotland, vanaf de eerste bewoners uit de prehistorie, via het unieke multi-etnische koninkrijk uit de Middeleeuwen – waarin Picten, Noren, Schotten en Britten relatief vreedzaam samenleefden – tot aan de installatie van het nieuwe Schotse parlement in juli 1999. Bij De Slegte ligt een ander geschiedenisboek in de ramsj: De wereldgeschiedenis volgens de Basken van Mark Kurlansky, over het volk dat onder meer aan de basis stond van de commerciële walvisvaart. Ook de Baskische keuken komt aan bod, compleet met recepten van bijvoorbeeld Ttoro (een visgerecht) en Alubias de Tolosa (varkensribben met bloedworst). Van €27,75 voor €8,99.

Henry Millon (ed.): The triumph of the Baroque. Architecture in Europe 1600-1750. Gebonden, Rizzoli 1999, van €92,50 voor €39,95. Premsela Amsterdam (020–6624266)

Kolossale pil van bijna vier kilo over de architectuur van de barok, een bouwstijl die ruim honderdvijftig jaar (in de tijd van het neoclassicisme) als het toppunt van wansmaak werd beschouwd en pas aan het eind van de negentiende eeuw weer enige waardering kreeg. Vele internationale experts werkten mee aan het boek dat geen aspect van de barok-architectuur overslaat: vanaf het prille begin in Rome tot aan de latere architectuur in Versailles, Wenen en St. Petersburg, van kerken en kastelen tot aan militaire verdedigingswerken en tuinen. Kortom, een standaardwerk, en ook nog eens bijzonder mooi geïllustreerd.

Rudi Rotthier (red.): Caesars van de wildernis. De ontdekking van Canada. Paperback, Atlas 2000, van €24,95 voor €9,50. Steven Sterk Utrecht

`Ze wisten niet wat hun te wachten stond. De allereerste bezoekers veronderstelden dat ze elk moment in Japan of China konden arriveren,' schrijft Rotthier in de inleiding van deze boeiende en soms gruwelijke bundel: de reisverslagen van Franse en Engelse pelsjagers die als eerste Europeanen Canada doorkruisten. Mannen als Pierre Esprit Radisson (1640-1710) bijvoorbeeld, die verslag doet van zijn gevangenschap bij de Irokezen-indianen (met een lange opsomming van de vreselijkste martelingen!), of de pacifist Samuel Hearne (1745-1792) die ongewild in een uitroeiingsoperatie tegen Eskimo's terechtkomt. Een soortgelijk boek (maar dan een stuk minder bloederig) is eveneens bij Steven Sterk te vinden: Het pad naar Oregon van Francis Parkman, het reisverslag van de tocht die Parkman in 1846 maakte naar het `wilde Westen' van Amerika. Van €24,98 voor €8,90.

Melissa Harris (ed.): Tibet since 1950. Silence, prison or exile. Gebonden, Aperture 2000, van €40,– voor €18,95.

Roelants Nijmegen (024–3221734)

Een fel protest tegen ruim een halve eeuw Chinese onderdrukking in Tibet, opgesteld door uitgeverij Aperture in samenwerking met Human Rights Watch. Boek bestaat uit een collage van interviews met ballingen, historische artikelen, Chinese verordeningen en wetten die in Tibet gelden, en vooral veel foto's, waaronder enkele zeldzame van de Chinese inval in 1950. Van een heel ander karakter is Journey to enlightenment. The life and world of Khyentse Rinpoche, spiritual teacher from Tibet van Matthieu Ricard, waarin discipel Ricard met grote toewijding het leven van zijn leermeester Rinpoche beschrijft en in prachtige foto's vastlegt. Ook bij Roelants, van €45,– voor €20,–

    • Henk Lagerwaard