Rammstein is woedend

Op nummer 13 van de Mega Top-50 staat deze week het liedje Amerika van de Duitse groep Rammstein. `We're all living in Amerika' zingt zanger Till Lindemann in dit nummer: `Wij wonen allemaal in Amerika'.

Nu is dat natuurlijk niet waar. Lindemann woont om te beginnen zelf in Duitsland, en jij en ik wonen in Nederland.

Maar als je alleen luistert naar de instrumenten en niet eens naar wat hij precies zegt, hoor je al: Rammstein is boos. De muziek van Amerika klinkt alsof ergens vlakbij een middelgrote oorlog wordt uitgevochten. Er zijn zware mechanische ritmes, als van een marcherend leger. En er is een ijzerachtig gekletter dat doet denken aan langs elkaar schurende tanks en andere oorlogsvoertuigen.

En dan is er Till Lindemann met zijn stem als een bulderende generaal. Wat zegt die generaal? We wonen in Amerika – en hij weet dat het niet waar is. Maar hij bedoelt: het lijkt alsóf we in Amerika wonen. Alsof Amerika oorlog heeft gevoerd met allerlei Europese landen, en gewonnen heeft. Daarom praten we nu allemaal Engels, drinken we coca-cola en staat Mickey Mouse voor Parijs. Dat is wél waar, in Eurodisney woont ene M. Mouse.

Waarschijnlijk doet Lindemann alsof hij de president van Amerika is: George W. Bush. Want in zijn lied zegt hij dingen die Bush ook zou kunnen zeggen. Zoals: `Ich kenne Schritte die sehr nützen/ Und werde euch vor Fehltritt schützen' (Ik weet nuttige stappen/ en zal jullie voor fouten behoeden) en `Wenn getanzt wird will ich führen' (Als er gedanst wordt, wil ik leiden). Dat klinkt nog wel aardig als je het zo leest. Maar het is wat anders als je het Lindemann hoort zingen met zijn bullebakkenstem.

Want dit is een Anti-Amerika-lied. Amerika mag zich dan voordoen als een verstandige grote broer, die grote broer sleept ons nu mee in allerlei gevaarlijke avonturen. Je kunt wel raden dat het hier gaat over de oorlog in Irak.

Lindemann is boos en in de war. Hij spreekt Duits en Engels door elkaar heen. Hij zingt over coca-cola en wonderbra's (een soort beha), als de belangrijkste Amerikaanse export-producten. Maar hij vergeet een ding: popmuziek. Zonder Amerika geen popmuziek.

En daar mag Rammstein grote broer toch dankbaar voor zijn.