Plotselinge verhoging rente China

De centrale bank van China heeft gisteren onverwachts de rente verhoogd in een poging verdere oververhitting van de economie te voorkomen. De maatregel leidde vanmorgen tot een lichte daling van de olieprijs.

De centrale bank kwam gisteren met het nieuws dat de rentetarieven voor leningen met een looptijd van een jaar worden verhoogd van 5,32 naar 5,58 procent. Het gaat om de eerste renteverhoging sinds negen jaar. De depositorente wordt van 1,98 procent opgetrokken naar 2,25 procent. Het besluit volgde op geheim overleg met het kabinet.

China hoopt met de maatregel de groei van de economie verder af te remmen, maar onder buitenlandse financiële analisten bestaat de angst dat de oververhitte Chinese economie een harde landing zal maken. Dat zou leiden tot onder meer een terugloop in de vraag van vooral grondstoffen op de wereldmarkt en tot een aantasting van de winst van Amerikaanse, Europese en Japanse bedrijven die het moeten hebben van een toenemende afzet op de Chinese markt. Ook de internationale koersen voor staatsobligaties zakten na de afkondiging van de Chinese maatregel.

De maatregel lijkt erop te wijzen dat het China onvoldoende lukt om via eerdere maatregelen als het strakker toepassen van bestaande regels omtrent kredietverstrekking de economie genoeg af te remmen. Analisten gaan er vanuit dat de renteverhoging waarschijnlijk het begin is van een serie geleidelijke renteverhogingen die vermoedelijk voor de komende tijd op het programma staan. ,,Het is heel waarschijnlijk dat er de komende zes maanden nog een verhoging van 0,25 procent komt'', aldus Qu Hongbin, senior-econoom voor China bij de bank HSBC.

De inflatie bedroeg in september 5,2 procent, ruim boven de depositorente. De centrale bank heeft een aantal maanden geleden al gewaarschuwd dat een renteverhoging onvermijdelijk zou zijn als de inflatie boven de 5 procent zou komen te liggen. Bij een lage depositorente en een hoge inflatie zullen meer mensen geneigd zijn hun geld niet naar de bank te brengen, maar uit te geven. Maar juist de hoge spaartegoeden van de burgers maken dat de banken niet bezwijken onder de zware last van slechte leningen, die volgens buitenlandse analisten momenteel op zo'n 40 procent zou liggen.