Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Persoonsverwisseling

De voetbalinterland Zwitserland-Nederland van 2 november 1930 was ronduit bizar. Het kon niet anders dan fout gaan met het toenmalige zwakke Oranje. En door een kolossale fout werd een verkeerde speler opgesteld, omdat de Keuzecommissie de gezichten van twee Feyenoorders niet uit elkaar kon houden.

Het Algemeen Handelsblad haalde al in de voorbeschouwing hard uit. `Dat men zelfs – wat een armoedige geste – zijn toevlucht heeft meenen te moeten nemen tot het verkiezen van een speler, die de laatste jaren niet meer in Nederland heeft gespeeld, maar die in Zwitserland als voorwaarts een goeden naam heeft.' Het ging hier om Law Adam, die in Oranje zou debuteren in nota bene het land waar hij toen woonde. `Hebben we in Nederland niet genoeg goede aanvallers?', mopperde de journalistiek.

Maar juist Adam was in de dramatische 6-3 nederlaag `het enige lichtpunt in dezen voor het Hollandschen voetbal zeer somberen wedstrijd'. Ook doelman Gejus van der Meulen had een goede dag. Gelukkig maar, want daarmee ontliep Oranje een afstraffing met dubbele cijfers. Het Handelsblad hakte er daarom op los in zijn verslag: `De meest smadelijke nederlaag, welke wij ons uit tal van jaren herinneren. Het was een verademing toen het einde daar was.'

De zwakke vertoning was geen incident, verzuchtte het Handelsblad verder in het artikel `Verdwijnende voetbalkunstenaars'. In heel Europa werden echte voetballers verruild voor zakelijke en efficiënte spelers. Behalve in een land als Engeland of in Zuid-Amerika, waar óf betaald voetbal bestond óf het temparement het spel positief beïnvloedde. Het Handelsblad hield meteen een stiekem pleidooi voor betaald voetbal, maar was daarmee een kwart eeuw te vroeg.

De kritiek was extra scherp door de herinneringen aan het prachtige voetbal dat twee jaar eerder op de Olympische Spelen in Amsterdam te zien was. `Het zijn heusch niet weinigen, die we nadien hebben gesproken, die verklaarden dat alle Nederlandsch voetbal hun verder `gestolen' kan worden.'

Dat zal dus helemaal na die 6-3 nederlaag zijn geweest. Maar het ergste was de persoonsverwisseling van twee voetballers. De Keuzecommissie had enkele maanden voor de interland Feyenoord met 8-1 zien winnen in een prachtige wedstrijd tegen Go Ahead. `Die spits moet in Oranje', riepen de keuzeheren na afloop. Daarom riepen ze Wim Groenendijk op, die belachelijk slecht speelde in Zwitserland. Niet Groenendijk, maar Jaap Barendregt was die spits in vorm. Nooit meer zou Groenendijk worden opgeroepen voor Oranje.

jurryt@xs4all.nl