Pensioen partner bij ABP in gevaar

Honderdduizenden ambtenaren en leraren die sparen voor een ABP-pensioen, lopen vanaf volgende week het risico dat hun partner na hun dood achterblijft met een gehalveerd pensioen of minder.

Het ABP zag zich eind vorig jaar, wegens de kosten, gedwongen om het nabestaandenpensioen te versoberen. Ruim een miljoen werknemers bij overheid en onderwijs kregen van het pensioenfonds tot 1 november eenmalig de mogelijkheid om dit te `repareren', door zich individueel bij te verzekeren.

Per 1 juli, de meest recente peildatum van ABP, had niet meer dan ,,zeven tot tien procent'' van de ruim 1 miljoen deelnemers zich aangemeld voor de reparatie, die ook gebruikt kan worden voor extra ouderdomspensioen.

,,Dat is niet hoog'', reageert E. Snoey, beoogd voorzitter van de grootste bond van overheidspersoneel, AbvaKabo FNV. ,,In reactie daarop heeft iedereen bij ABP zeer recent nog een mailing gekregen. Daar verwacht ik wel wat van.''

,,Zelfs als dat percentage sinds juli is verdubbeld, lijkt me dat niet veel'', zegt beleidsmedewerker A. Baaijens van vakcentrale CNV, die onderzoek heeft gedaan naar de nabestaandenpensioenregelingen. ,,Gezien het aandeel van tweeverdieners in de bevolking zou ik zeggen: 40 procent verzekert zich bij.''

Kamerlid P. Omtzigt (CDA) vindt dat ABP gezien de respons de aanmeldingstermijn moet verlengen als nu sprake is van drukte op het laatste moment. Hij voert op zijn website campagne om werknemers bewuster te maken van de versobering van de nabestaandenregelingen in de pensioenwereld. ,,Goed zorgen voor weduwen die achterblijven is een essentieel stuk van het pensioen.''

De versobering van het nabestaandenpensioen speelt als werknemers 65 worden. Wie straks na zijn 65ste overlijdt, laat zijn partner achter met de helft van het nabestaandenpensioen, dat 70 procent is van zijn huidige pensioenrechten. De gevolgen kunnen pijnlijk zijn voor jongeren (weinig gespaard) en voor tweeverdieners van wie vrouw in deeltijd werkt (zelf laag pensioen).

ABP-deelnemers die de bijverzekering willen moeten een formulier bij hun baas inleveren, die dat weer doorstuurt naar ABP.