OVSE op missie in VS

Anders dan haar naam doet vermoeden, gaat de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, graag out of area. De OVSE stuurde een `ondersteuningsteam' naar Afghanistan om daar te presidentsverkiezingen van 9 oktober te volgens. Van echte `waarnemers' mocht niet worden gesproken, omdat, was de redenering, van te voren al vast stond dat de stembusgang niet volledig vlekkeloos zou verlopen. De OVSE prees na afloop de Afghanen voor hun enthousiaste opkomst.

Dinsdag zal de OVSE aanwezig zijn bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar dan met een heuse, honderd leden tellende `waarnemingsmissie' onder leiding van Rita Süssmuth, oud-voorzitter van de Duitse Bondsdag. Sommige Republikeinen zijn er woedend over want ,,wij zijn een vrij land''. Maar de OVSE is er op wens van het State Department zelf, en die kon niet anders dan de organisatie uitnodigen na klachten van dertien Democratische Afgevaardigden over het verloop van de vorige verkiezingen. Vorige maand al publiceerde de OVSE een lijst van mogelijke problemen bij de stembusgang, variërend van onvolledige kiezersregistratie en gebrekkige stemapparatuur tot onheldere procedures bij het tellen en hertellen van stemmen.