Linoleum van Forbo toch niet verkocht

De Zwitserse producent van vloeren, lijmen en transportbanden Forbo ziet af van de voorgenomen verkoop van de divisie vloeren, waar onder meer Forbo Linoleum in Krommenie en Forbo Novilon (vynilvloeren) in Coevoerden deel van uitmaken.

Dat heeft Forbo vanmorgen bekendgemaakt. In augustus kondigde Forbo nog aan zijn vloerendivisie te willen verkopen om met de opbrengst te investeren in de ontwikkeling van de onderdelen die lijmen en transportbanden produceren. Forbo zei toen over onvoldoende middelen te beschikken om de groei van alledrie de onderdelen te kunnen financieren.

Dit bezwaar ondervangt Forbo nu door voor 200 miljoen Zwitserse franc (131 miljoen euro) nieuwe aandelen uit te geven. ,,In augustus leek een emissie nog niet haalbaar, maar dat is in de tussentijd veranderd'', zegt directeur P. Hartog van Forbo Linoleum in een reactie. Hartog zegt ,,verrast'' te zijn door de plotselinge ommezwaai op het Zwitserse hoofdkantoor. ,,Maar het goede nieuws is dat we nu weten waar we aan toe zijn en er voor Forbo Flooring weer geld beschikbaar komt om te investeren in nieuwe markten en producten.''

Financieel bestuurder G. Zenger van Forbo zei vanmorgen in een toelichting dat het bedrijf niet heeft besloten de vloerendivisie zelf te houden omdat ze geen koper kon vinden. ,,Veel partijen hebben belangstelling getoond'', aldus Zenger. ,,Maar soms moet je het lef hebben om op een beslissing terug te komen.''

Forbo liet vanmorgen weten de opbrengst van de aandelenemissie te willen stoppen in ,,krachtige maatregelen om operationele verbeteringen door te voeren'' bij alle drie de divisies. Hoeveel banen hierbij zullen verdwijnen, is nog niet bekend; medio november publiceert Forbo hierover meer details. Het is nog onduidelijk of de Nederlandse Forbo-vestigingen hierdoor getroffen zullen worden. Bij Forbo Linoleum in Krommenie werken 700 mensen, bij Forbo Novilon in Coevorden 240. Wel heeft Forbo besloten de twee Nederlandse productielocaties onder één directie te plaatsen.