Lijst met 130 `foute' politici in Roemenië

In Roemenië circuleert, een maand voor de presidents- en parlementsverkiezingen, een lijst van politici, die volgens de opstellers van de lijst ,,moreel ongeschikt'' zijn voor het lidmaatschap van een ,,schoon parlement''. Gisteren begon de campagne voor de verkiezingen.

Volgens de Coalitie voor een Schoon Parlement hebben 130 kandidaten zich schuldig gemaakt aan corruptie, samenwerking met de Securitate van Nicolae Ceausescu, belangenverstrengeling of vergaand opportunisme – bijvoorbeeld door regelmatig van partij te wisselen. De belangrijkste op de lijst is minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana, kandidaat-premier voor de regerende sociaal-democratische partij PSD. Hij zou een deel van zijn bezittingen niet hebben opgegeven toen dat verplicht werd. Ook de ministers van Economische Zaken, Defensie, Transport, Onderwijs en Gezondheid staan op de lijst. Oud-minister van Justitie Rodica Stanoiu, die eveneens op de lijst staat, heeft juridische stappen tegen de Coalitie aangekondigd. De oppositie is ook op de lijst vertegenwoordigd, met onder anderen de liberale parlementariër Paul Pacuraru.

De regerende PSD – 110 van de 130 genoemde politici komen uit die partij – heeft inmiddels 29 van de genoemde kandidaten geschrapt. Ook de oppositionele Liberale Partij en de Democratische Partij hebben kandidaten van hun kieslijst gehaald. De woordvoerder van de sociaal-democratische partij vond de Coalitie ,,politiek vooringenomen'' omdat ze ,,de rechtse politieke krachten vertegenwoordigt''.

De Coalitie voor een Schoon Parlement verenigt dertien organisaties voor mensen- en burgerrechten, waaronder de Roemeense vestigingen van Freedom House, het Helsinki Comité en de anticorruptieorganisatie Transparency International. De Coalitie komt binnenkort met nog meer dan de 130 nu gepubliceerde namen: sommige partijen hebben hun kandidatenlijst nog niet rond.