Jagen op de whizzkids van India

Buitenlandse bedrijven gaan niet meer alleen voor callcenters en IT naar India. Fidelity zoekt er financiële experts, Reuters vond er geschikte journalisten.

Jane Light werkte eerder in financiële centra New York en Chicago, als journalist voor Reuters. Nu is zij voor het Britse persbureau gestationeerd in het Indiase Bangalore. ,,Ik ben hier om de mensen te trainen als financieel journalist'', zegt zij. Meer mag zij er niet over zeggen. Omdat ,,alle communicatie hierover in eerste instantie via het hoofdkantoor in Londen loopt''. En omdat het een gevoelig onderwerp is – zo blijkt.

In Londen wil een woordvoerster van Reuters er niet te nadrukkelijk op ingaan.,,We zitten in de opstartfase. We hebben dertien journalisten aangenomen, en die volgen kleine en middelgrote Amerikaanse beursfondsen die we eerder niet volgden.'' In totaal gaat het om zo'n 2.000 bedrijven.

Maar ja, wat daarna, als het project slaagt? Dan kunnen Indiase journalisten voor Reuters toch ook over andere, grotere Amerikaanse of Britse multinationals gaan schrijven? Het blijft even stil aan de andere kant van de telefoonlijn. ,, Nogmaals, we zitten in de opstartfase.'' Wereldwijd heeft het informatieconcern ruim 2.300 redacteuren in dienst, van wie de meerderheid zich bezighoudt met financiële verslaggeving.

In de volksmond staat outsourcing nog vaak voor callcenters en het uitbesteden van ICT-activiteiten. Maar Indiase ondernemers praten tegenwoordig liever over knowledge process outsourcing. Het gaat niet meer alleen om de uitbesteding van gestandaardiseerde routineklussen. Het gaat ook om functies waarbij het draait om analytische interpretatie en technische vaardigheden, functies die vragen om besluitvaardigheid. De verplaatsing van hoger gekwalificeerd werk vanuit het westen naar India moet eigenlijk nog op gang komen, is hier de stellige overtuiging.

Zo zoekt een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, het Amerikaanse Fidelity, op dit moment financiële whizzkids voor zijn bedrijf in India. Waarom? Onder meer om klanten in Duitsland bij te staan, te adviseren. Afstand is geen obstakel meer.

De outsourcing van Reuters in Bangalore gaat dan ook veel verder dan het aanstellen van een dozijn journalisten. Deze maand opende de vestiging officieel haar deuren na een ,,proeftijd'' van zes maanden. Bangalore is een van Reuters' drie zogenoemde data operations-centra, waar financiële informatie over onder meer effectenmarkten, beursgangen, en bedrijfsresultaten wordt verzameld, geanalyseerd en gecategoriseerd.

Door hoogopgeleide Indiërs. Logisch: ze moeten de financiële markten begrijpen en begrijpelijk kunnen maken. Ze moeten verstand hebben van obligaties, aandelen, en bijvoorbeeld ook inhoudelijke gesprekken voeren met banken die verantwoordelijk zijn voor de plaatsing van omvangrijke pakketten schuldpapieren. Deze nieuwe Reuters-employés zijn verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de onontbeerlijke informatie die het bedrijf dagelijks levert aan zijn klanten overal ter wereld, op Wall Street, in de City in Londen, in Hong Kong en andere financiële centra.

Reuters Bangalore is voorbestemd hét datacentrum te worden waar alle financiële informatie uit de Engelstalige landen naar toe wordt gesluisd, terwijl de vestiging in Groot-Brittannië zich ontfermt over Europese landen waar geen Engels wordt gesproken. Het kantoor in Singapore is verantwoordelijk voor de Aziatische landen.

Gekwalificeerd, goedkoop en Engelstalig, dat zijn de sleutelbegrippen voor westerse multinationals die werk wegzetten in India. Voor Reuters betekent de nieuwe data-hub in Bangalore dan ook een kostenbesparing van 40 procent, zegt Marion Leslie, hoofd data operations van de vestiging. Concrete bedragen wil zij niet noemen. Op het kantoor van Leslie lopen inmiddels zo'n 340 medewerkers rond. Gemiddelde leeftijd: 25 jaar. Volgend jaar komen er nog eens driehonderd bij. ,,Het zijn mensen in bezit van een MBA-diploma, of ze hebben al relevante ervaring opgedaan bij een van buitenlandse banken in India, zoals Standard Charter.''

Het is vooral erg eenvoudig om goed personeel te vinden, bevestigt Lesie. ,,Het aanbod is erg groot. We hebben via een zware procedure onze mensen moeten selecteren.''

En daardoor heeft Reuters nu zelfs de luxe om een team van jonge ambitieuze academici in te zetten voor het checken van de namen, leeftijden, salarissen en bonussen van bestuurders bij dagelijks meer dan tweehonderd bedrijven. ,,De mensen hier zijn heel erg gemotiveerd.''