Het beeld

Aan het einde van elke even maand, die geen augustus heet, legt deze rubriek appels en peren op `de fruitschaal': de vijf beste oorspronkelijke programma's op de Nederlandse tv. Van de lijst van mei/juni handhaaft zich één titel. Recordings ging in de herhaling, Keuringsdienst van waarde had maar één uitzending, de makers van Peking Express stapten over naar Expeditie Robinson en het R.A.M-journaal van het Nederlands Filmfestival had niet hetzelfde elan als dat in Cannes. Het reguliere R.A.M met nieuw gezicht Arnon Grunberg en Holland Sport (beide ook VPRO) halen gemakkelijk de top-10. PaPaul, vorig jaar winnaar van de Nipkowschijf en vaak bovenin de schaal, zakte in de nieuwe formule met meeklappend publiek, gehandicapte kinderen, gospelzangers en een kaasdefilé voor Alkmaarder Marco Borsato diep weg.

5 (-) Dokwerk (VPRO/NPS). Onder redactie van Maarten Schmidt en Thomas Doebele sterk in aanzien gestegen documentairerubriek liet een asielzoekersadvocaat aan het werk zien in Britta Hosmans Kantoor Later en Frank Wiering teruggaan naar de wereld van de sannyasins. In het NPS-contingent intrigeerde Chris Vos' tweeluik over de BVD, De geheime dienst.

4 (3) Tegenlicht (VPRO). Nog steeds de beste documentairerubriek, maar het spant erom. Hoogtepunten: Pieter Fleury's gestileerde Noord-Korea: Een dag in het leven, Klaartje Quirijns' De Brooklynconnectie over wapensmokkel naar Kosovo, Eugène Paashuis' verhelderende huisjesmelkersportret De regels en het spel en de aankoop Outfoxed.

3 (-) Expeditie Robinson (Net5). Onderhoudende, knap gemaakte en spannende reality show voor intelligente deelnemers en kijkers. Belgische en Nederlandse overlevers op een onbewoond eiland, in het vijfde en best bekeken seizoen tot nu toe.

2 (-) Allemaal THEATER! (AVRO). In hoog tempo uitgezonden, door de Joop van den Ende Foundation geïnitieerde dure twaalfdelige serie over theater in Nederland na 1945. Gastheer Jeroen Krabbé op z'n best in gesprek met monstres sacrés en vernieuwers. Degelijk werk van vier regisseurs, met name Ger Poppelaars en Leo de Boer.

1 (-) De vergrijzing (VPRO). Monumentale marathon van Freek de Jonge in topvorm. Elke week een nieuwe theatershow, door Hella de Jonge inventief vormgegeven en door Rimko Haanstra creatief gemonteerd. Kan opgevat worden als sarcastische memoires van een vlijmscherpe narcist.

Opvallende tendensen: de kwaliteit van de VPRO en de hegemonie van Nederland 3 (vier van de vijf). Drie van de vijf zijn op zondag te zien, verreweg de interessantste televisieavond, ook op Canvas (Spraakmakers en Michael Palin: Himalaya) en Net5. Op dinsdag, maandag en donderdag is het nog wel eens schrapen geblazen.

Grootste teleurstelling na de knieval voor het publiek van Paul de Leeuw: de toenemende aardappelmoeheid bij Barend & Van Dorp, RTL Boulevard en Den Haag Vandaag.

N.B.: De eerstvolgende aflevering van Het Beeld verschijnt op 8 november. In de week van de Amerikaanse verkiezingen schrijft redacteur Hans Nijenhuis een dagelijkse tv-recensie.